Anason – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Anason

Pimpinella Anisum L. (Umbelliferae)

Anasonul este o plantă aromatică specială, cu o istorie dramatică și amuzantă, în același timp. Pitagora îl recomanda drept tratament pentru epilepsie, iar câteva sute de ani mai târziu, anasonul era (prin secolul al XIV-lea) atât de valoros, încât din taxele de import pentru el a fost reparat Podul Londrei. În Imperiul Roman era cultivat în regiunea Toscanei şi era utilizat cu preponderență de aristrocrație, după festinurile tradiţionale ale patricienilor, pentru efectele sale calmante asupra sistemului digestiv. În Europa Centrală ajunge în secolul al IX-lea, în timpul domniei lui Carol cel Mare, care a promulgat reglementări clare privind speciile ce pot fi cultivate în incinta mănăstirilor sau de clasele nobiliare, precizând plantele şi condimentele ce pot fi utilizate în hrana oamenilor şi animalelor.

Este o plantă erbacee, anuală, înaltă de 50-70cm, cu frunze puține. Are flori cu petale albe ce înfloresc în iulie-august. Fructele au o culoare cenușiu-verzuie și sunt acoperite cu peri scurți și au miros aromat. Acestea se recoltează în august-septembrie.

Anasonul este bogat în ulei esențial, iar principalul component al acestuia este anetolul. Pe lângă uleiul esențial, anasonul mai conține și ulei gras, cumarine, substanțe proteice, vitamine și flavonoide.

Cu o asemenea compoziție, anasonul are proprietăți expectorante, antiseptice, antispastice. Totodată stimulează secreția salivară, gastrică, intestinală și pancreatică dar acționează și asupra sistemului nervos central, asupra căruia, în doze terapeutice, are efect stimulant în special asupra centrilor respirației și circulației. Se utilizează în tratarea insomniilor, asteniei nervoase, migrenelor, vertijurilor, reumatismului și tusei. Se poate administra și la mamele care alăptează pentru creșterea producției de lapte cât și la copiii mici contra colicilor.

Substanțele conținute de fructele de anason îi conferă acestuia proprietăți aromatizante, fiind utilizat și ca un condiment alimentar. Semințele de anason sunt utile și pentru creșterea poftei de mâncare.

Un studiu a urmărit simptomele tusei după tratamentul cu un sirop care conține extract de iederă, decoct de cimbru, anason și mucilagii din rădăcina de nalbă. 62 pacienți cu tuse iritativă apărută ca și consecință a răcelii, bronsită sau afecțiuni respiratorii insoțite de mucus vâscos au consumat aproximativ 10 ml de sirop pe zi, timp de 12 zile. S-au evaluat simptomele scorului pentru tuse si expectorație, siguranța si tolerabilitea. La vizita finală, toate simptomele s-au ameliorat. Eficienta a fost considerată bună in 86% din cazuri și foarte bună in 90% din cazuri, iar tolerabilitea a fost considerată foarte bună in 97% din cazuri. Siropul a fost eficient pentru reducerea tusei din răceală, a bronșitei si afecțiunilor respiratorii cu mucus.

Asocieri recomandate

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.