×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Mituri și adevăruri despre colesterol

Tendințe

Chiar și atunci când credeai că știi totul despre colesterol încă mai pot apărea surprize. Lucruri pe care le credeai adevăruri universal valabile se dovedesc a fi doar niște mituri. Îți dăm 5 exemple:

1. Ouăle cresc colesterolul

Este adevărat că un ou conține 200 mg de colesterol, în condițiile în care norma zilnică recomandată ar fi de 300 mg pe zi. Însă doar anumit tip de colesterol din alimente se transformă în colesterol rău care se depune pe vasele tale de sânge. Atâta timp cât nu exagerezi și mănânci un ou sau două o dată pe săptămână, acest aliment nu e periculos. Dimpotrivă, e o sursă bună de proteine și de grăsimi bune.

2. Copiii nu au colesterolul mărit

Fals! Ateroscleroza poate începe să se formeze de la 8 ani. Medicii recomandă ca acei copii care sunt supraponderali, au hipertensiune și istoric de probleme cardiace în familie să-și testeze nivelul colesterolului încă de la vârsta de doi ani. Iar dacă e mărit, se impune o dietă strictă, care exclude dulciurile și grăsimile saturate, şi care se bazează mai degrabă pe fructe, legume, grăsimi bune.

3. Colesterolul ridicat anunță boli cardiovasculare

Nu neapărat! Mai mult de jumătate dintre persoanele care ajung la spital cu boli de inimă au colesterolul normal și o mulțime de oameni care au colesterolul ridicat au o inimă sănătoasă. Trigliceridele sunt, de fapt, mult mai importate în această ecuație. Cu cât nivelul lor este mai mare, cu atât crește riscul de accidente.

4. Alimentele care au 0 colesterol sunt sănătoase

Fals. Colesterolul de pe etichetă e mai puțin important, contează mai degrabă nivelul grăsimilor trans și al grăsimilor saturate. Ele pot crește mult mai mult riscul de ateroscleroză.

5. Colesterolul nu este întotdeauna un lucru rău

Evident, dacă e mereu peste limita maximă devine periculos, însă el este vital pentru o mulțime de procese care au loc în corpul tău, de la formarea hormonilor, refacerea celulelor până la buna funcționare a creierului.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.