Din cele mai vechi timpuri, natura a avut soluţii pentru toate problemele noastre de sănătate. Eficiente, ieftine, fără efecte adverse, leacurile bunicii sunt aliaţi de nădejde inclusiv în hipertensiune. Usturoiul, boabele de ienupăr, cicoarea sau seminţele de mărar sunt câteva remedii la care poţi apela cu încredere.
Mănâncă mult usturoi! Studiile au arătat că el diminuează coagularea prea rapidă a sângelui şi conţine o substanţă numită alicină, care dilată vasele de sânge. În felul acesta, usturoiul poate scădea tensiunea, presiunea sângelui, dar şi colesterolul. Un căţel de usturoi pe zi e considerat un tratament naturist cât de poate de eficient pentru bolnavi. Dacă nu-l poţi mânca, înghite-l ca pe pastile, cu apă.
Şi acizii graşi omega-3 şi omega-6 scad colesterolul şi riscul depunerii lui pe artere, implicit scad presiunea sângelui şi împiedică formarea cheagurilor de sânge. Aceşti acizi se găsesc în ulei de peşte, nuci, seminţe de in etc. Dacă ai mereu tensiunea mare, uleiurile bune nu trebuie să-ţi lipsească din dietă.
Bea suc din frunze proaspete de ţelină pentru că are efect vasodilatator, diuretic, de reducere a colosterolului, fiind celebru pentru capacitatea sa de a scădea tensiunea. Se prepară dintr-o legătură de frunze date prin blender şi diluate cu puţină apă. Pentru un plus de gust, adaugă suc proaspăt de morcov.
Tinctura de cicoare este un remediu recomandat celor care suferă de insuficienţă cardiacă, palpitaţii şi hipertensiune. Se ia timp de o lună sau două, câte o linguriţă de două ori pe zi. De asemenea, dacă eşti băutor de cafea, ai putea să te orientezi spre cea din rădăcină de cicoare, care are o mulţime de beneficii pentru sănătate: stimulează digestia, combate somnolenţa, oboseala şi astenia, protejează ficatul şi fierea, dar nu conţine cofeină care să producă tulburări de ritm cardiac şi creştere de tensiune. În plus, e plină de vitamine şi minerale, printre care potasiu şi magneziu, care scad tensiunea.
Cura cu boabe de ienupăr este o altă sugestie pentru cei care au tensiunea ridicată. Se începe cu patru boabe pe zi, luate dimineaţa, pe stomacul gol, apoi zilnic creşti doza cu un bob pe zi, până ajungi la 15, după care scazi cu un bob pe zi, până ajungi din nou la patru. În tot acest timp nu trebuie să mănânci prăjeli, carne roşie şi alimente semipreparate. Poţi relua cura aceasta după o pauză de cel puţin o lună. Partea bună este că scade pofta de mâncare, fiind excelentă şi în curele de slăbire. Boabele de ienupăr conţin vitaminele C, B, flavonoide şi uleiuri volatile, fiind foarte bune remedii naturiste în infecţii urinare, infecţii gastro-intestinale, gută, reumatism.
Seminţele de mărar măcinate, amestecate cu puţină miere, se iau şi ele tot pe stomacul gol, când te trezeşti. O linguriţă pe zi e suficientă ca să-ţi ţii tensiunea sub control. Mai poţi folosi seminţele de mărar sub formă de infuzie (două linguri de seminţe la 500 ml apă fiartă), din care se bea câte o ceşcuţă înaintea meselor principale.
Iar dacă te încântă aromaterapia, o sugestie ar fi masajele şi băile cu uleiuri esenţiale de cimbru, rozmarin, mentă şi salvie, cu efecte benefice asupra minţii şi trupului.