facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Plămânărică
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Plămânărică

Pulmonaria officinalis L.

Plantă ierboasă perenă, creşte până la 15-30 cm, cu tulpina cilindrică, neramificată, fin păroasă, cu frunze alungit ovate, cele bazale mai mari, cu pete albicioase; florile cu corola tubuloasă roşietică ce virează în albastru-violet, sunt grupate câte 6-15 într-o cimă scorpioidă. Se recoltează partea aeriană sau doar frunzele, în perioada înfloririi şi după aceasta, din martie până în septembrie.

Denumirea latină Pulmonaria, derivă din cuvândul pulmo, care înseamnă plămâni, şi de la aspectul pătat al frunzelor care seamănă cu aspectul plămânilor când sunt bolnavi.

Ca plantă medicinală, apare destul de târziu în scierile medicale vechi. Printre primele citări o constituie ce din Herbal-ul lui Matiolus, apoi un alt botanist al secolului XVI, Ruellius, recomandă planta ca remediu pentru plămâni sub formă de decoct, sau proaspătă, ca atare.

În perioada anglo-saxonă din plantă se prepara un remediu pentru boli de plămâni, iar la mijlocul secolului XVIII, Hill prescria decoctul din frunze pentru tuse, dificultăţi de respiraţie, şi toate bolile plămânilor.

Gmelin, medic şi naturalist german al secolului XVIII, o recomandă pentru tuberculoză.

Slovacii încă prepară din ea un ceai pentru tratamentul naturist al bolilor pulmonare.

Pulmonaria conţine saponozide, flavonoide, alantoină, mucilagii, acid silicic şi alte săruri minerale, vitamina C, carotenoide şi posibil alcaloizi pirolizidinici.

Are o acţiune expectorantă, dezinfectantă, sudorifică, diuretică şi antiinflamatoare, şi reduce congestia bronhiilor. Datorită conţinutului crescut de mucilagii, plămânărica are un efect emolient foarte util pentru tractul respirator.

Plămânărica este utilizată şi astăzi în produsele naturiste, sub formă de ceaiuri (infuzie, infuzie concentrată, decoct), tincturi, sau în siropuri de tuse, pentru tatarea bronşitei, laringitei, contra tusei şi a inflamaţiilor gâtului. Utilizată sub formă de cataplasmă, reduce inflamaţiile produse de leziuni sau arsuri. Frunzele au o acţiune astringentă şi cicatrizantă, şi se aplică extern pentru stoparea sângerărilor.

În 1990, un studiu a evidenţiat că Pulmonaria conţine glucopeptide cu efect anticoagulant.

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri