În ciuda ghimpilor, care ”apără” tulpinile arcuite ale zmeurului, acesta poartă cele mai parfumate fructe de pădure. Rubus idaeus este un arbust sub forma unor tufe, care crește în mai toate zonele geografice ale României. Călugării sunt de părere că zmeura de pădure, este cel mai dulce și parfumat fruct, înmagazinând o adevărată colecție de vitamine (A, B1, B2, C, D, P) și minerale (magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor), dar și quercitină, care are un pronunțat efect antihistaminic și imunomodulator. Atât proaspătă, cât şi congelată sau preparată termic, zmeura este un adevărat tezaur de aromă şi savoare, tratând până la vindecare afecţiuni dermatologice, afecțiuni ale stomacului, pancreasului sau rinichilor. Maica Semfora, proinstareța mănăstirii ”Sfânta Maria” de la Techirghiol are un adevărat cult pentru fructele de pădure, considerându-le un remediu natural de mare preț.
Cu fructe, frunze şi lăstari de zmeur, se stabilizează glicemia
Se spune că zeițele Greciei, își începeau ziua cu o cupă de zmeură proaspăt culeasă sau un pahar cu suc de zmeură cu rodie, astfel a rămas mitul că ”zmeura este elixirul tinereții”. Cu ani în urmă zmeurișurile erau spontane, pentru ca abia acum vreo două sute de ani, să apară zmeura de cultură. Specialiștii spun însă că este o diferență considerabilă între cele două soiuri, zmeura de pădure fiind preferată în întreaga lume. România, alături de Serbia, Rusia și Polonia, recoltează zmeură de cea mai bună calitate, având mare căutare în Europa. Zmeura proaspătă este foarte gustoasă, pe când cea congelată sau preparată termic, deși își păstrează parfumul, gustul este ușor modificat, proprietățile terapeutice modificându-se și ele.
O cură de 20 de zile cu zmeură proaspătă, asociată cu trei căni de ceai din frunze de zmeur pe zi, constituie un tratament foarte util în tratarea alergiilor și a tumorilor benigne, în fază incipientă. Acidul elagic, acidul salicilic şi flavonoidele (quercitina) din zmeură conferă efecte de inhibare a dezvoltării celulelor canceroase, încetinind sau chiar oprind evoluţia tumorilor deja formate. O cură cu 150g de zmeură proaspătă, consumată de trei ori pe zi, este benefică, dar asta nu înseamnă că și vindecă neoplasmele. Bolnavilor cu afecțiuni diabetice, le este utilă o astfel de cură, pentru stabilizarea glicemiei. Acestora li se recomandă 4 cure pe an, a câte 20 de zile, cu fructe, frunze şi lăstari de zmeur, în vederea stabilizării glicemiei şi pentru stimularea secreţiei de insulină a pancreasului.
Sirop vitaminizant și energizant pentru toate vârstele
Pentru că nu avem întotdeauna la îndemână zmeură proaspătă, siropul preparat din aceste fructe ne poate ajuta să ne bucurăm de efectele benefice ale zmeurei, pe tot parcursul anului. Deși am precizat faptul că zmeura de pădure este de preferat, celei de cultură, pentru obținerea siropului, pot fi folosite ambele sortimente. Diferența o va face faptul că siropul din fructele de pădure va avea o culoare și o aromă mai pronunțată. Avem nevoie de 2 kg de zmeură proaspătă, 1 kg și jumătate zahăr și o lămâie. După ce se spală bine zmeura, se zdrobeşte într-o cratiţă şi se acoperă cu un tifon, lăsându-se 48 de ore la fermentat. În acest timp se amestecă de două ori pe zi cu o lingură de lemn, pentru a împiedica formarea mucegaiului. După acest timp, se udă un tifon dublu cu apă şi se stoarce bine, prin el strecurându-se totul şi presându-se fructele fermentate, până la obţinerea unui suc mai consistent. Acesta se pune într-un borcan de 5l şi se lasă la limpezit timp de 10 ore, după care se scurge cu mare grijă în alt vas, cu atenţie să nu se răscolească drojdia care s-a depozitat pe fundul borcanului. Se adaugă apoi zahărul şi zeama de lămâie şi se pune totul la fiert într-un vas de 5l. Se amestecă până la dizolvarea completă a zahărului, lăsându-se să fiarbă la foc mic. Pentru ca spuma formată la suprafaţă să dispară, trebuie să amestecăm aproape tot timpul în care fierbe siropul. După 30 minute, siropul de zmeură este gata. Se pune fierbinte în sticle, care vor fi bine închise cu dopuri noi şi opărite în prealabil. Până a doua zi, sticlele cu sirop se ţin la sterilizat în pături groase, apoi se păstrează chiar și un an, în cămară, la rece. Siropul se poate folosi oricând, cu precizarea că, băut în cure mai lungi, acest deliciu devine vitaminizant și energizant .
Un ceai tămăduitor cu plante culese de tine însuți
Fiind vremea vacanțelor, dacă sunteți amatori de drumeții, imposibil să nu găsiți, fie și într-un luminiș, câteva tufe de zmeură. Fără-ndoială că primul lucru pe care fiecare dintre noi l-ar face, este acela de a se înfrupta din fructele aromate. Să nu uităm însă și de unele afecțiuni, pe care le mai avem din când în când. În această idee este bine de știut că nu numai fructele ne sunt benefice. Dacă vom rupe cu atenție vârfurile tufelor de zmeur, având grijă ca acestea să aibă și lăstari și frunze și fructe, le vom putea folosi pentru un ceai tămăduitor. Se fac mici buchețele de astfel de tulpinițe, care ulterior se pun la uscat, în locuri bine aerisite. După uscarea completă a acestora, se toacă buchețelele cu totul, astfel încât să rămână și lăstari și frunze și fructe. Se pun două lingurițe din acest amestec în 250ml apă clocotită și se fierb la foc mic timp de 2 minute. Se acoperă și se mai lasă la infuzat, alte 15 minute. După aceea se strecoară și se bea călduț. Opțional se poate pune o linguriță de miere. Pentru tratarea afecțiunilor ginecologice, pentru înlăturarea stărilor de vomă la femeile însărcinate, cât și pentru reglarea ciclului menstrual, se recomandă o cură de trei căni pe zi, timp de 20 de zile. Acesta este un remediu foarte vechi, dar de mare ajutor în afecțiunile menționate și nu numai.
Nectar de zmeură hidratant și tonifiant
După fructele proaspete, nectarul de zmeură este o băutură pe care oricine o bea cu mare plăcere. Se spală bine 500g de zmeură proaspătă sau congelată și se pune direct în blender, adăugându-se și 250ml apă plată sau de izvor. Nu se adaugă îndulcitori! Se trece totul prin blender timp de 10-15 secunde, apoi se toarnă în pahare, punând-se desupra câteva frunzulițe de mentă sau busuioc, iar opțional se poate adăuga și gheață. Este o băutură recomandată persoanelor cu afecțiuni dermatologice, sau se bea pur și simplu pentru a avea o piele hidratată și tonifiată. Nectarul de zmeură se bea la discreție sau până când rezultatele acestui tratament vor fi vizibile.
Mariana BORLOVEANU