Fructele de măceșe sunt culese pentru continutul apreciabil în vitamina A, B1, B2 , C (continut bogat), P, K, acid nicotinic (vitamina antipelagroasa). Ele mai conțin zaharuri, acid citric si malic, tanin, pectine etc. Din ele se produce vinul tonic care are proprietatea de a întări organismul.
Măceșele conțin 49% apă, 23% celuloză, 21% zaharuri, 3,6% proteine, 3,5% acizi, 2,8% substanțe minerale. Iar valoarea energetică a fructelor proaspete este de 135 kcal la 100 g. Ele reprezintă și un puternic mineralizant, prin conținutul de magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, sulf ți zinc.
Bogatia de substanțe antioxidante, acțiunea de potențare antivirală a interferonului le face deosebit de eficace pentru stimularea imunității, ele fiind extrem de utile și datorita rolului lor antiinflamator, regenerant, cicatrizant, preventiv tumoral.
Cătina (Hippophae rhamnoides) conține aproape toate vitaminele și mineralele necesare organismului uman. Fructele sale mărunte, portocalii, sunt un incomparabil energizant, ideal pentru fortificarea sistemului imunitar, în sezonul rece. Fructele conţin de 10 ori mai multă vitamina C decât lămâile, ca de altfel, complexul B, vitaminele A, E şi K, beta caroten (mai mult decât conţine morcovul), zaharuri, acizi graşi şi acizi organici şi alte substanţe active.
Datorită acțiunii sale vitaminizante, ceaiul de cătină este util în toate cazurile asociate cu o lipsă de vitamine. Are efecte benefice inclusiv asupra persoanelor aflate în perioada de convalescență, persoanelor vârstnice, persoanelor slăbite și copiilor în creștere. Ceaiul de cătină are efecte antioxidante, tonice, energizante, antidiareice, antireumatismale, și depurative în problemele pielii precum urticarie și dermatoze diferite.
Studiile realizate pe voluntari au arătat că administrarea extractelor de măceșe, în timpul iernii, reduce incidența răcelilor cu 18% și scade numărul de pacienți cu simptome specifice de răceală.
Aceste 2 fructe se regăsesc asociate în produsul Vitaminizant cu măceșe și cătină comprimate masticabile, alături de vitamina C și ulei esențial de lămâie. Acesta susține sistemul imunitar, creşte capacitatea de apărare a organismului, este suport pentru formarea şi funcţionarea globulelor roşii, tonic general, util în perioadele de convalescenţă, în stări de surmenaj şi oboseală și antioxidant.
Bibliografie
Winther K , Lina Warholmb , Joan Campbell-Toftec , Kristian Marstrand. Effect of Rosa canina L. (Rose-hip) on cold during winter season in a middleclass population: A randomized, double-blinded, placebo-controlled trial. Journal of Herbal Medicine, Volume 13, September 2018, Pages 34-41