Vitamine care întăresc imunitatea
De obicei, ne aducem aminte de întărirea imunității abia toamna/iarna, când apare sezonul de gripă și răceală. Însă mai corect ar fi să „lucrăm” la întărirea imunității încă din timpul verii. Pentru asta, în afară de odihnă și alimentație sănătoasă, putem încerca o cură de vitamine și minerale necesare și extrem de benefice pentru organism. Se găsesc atât în stare naturală, cât și ca suplimente alimentare. Cele mai indicate sunt vitaminele A, C, D, E, seleniul și zincul.
Vitamina A
Este cunoscută pentru beneficiile ei asupra ochilor, fiind un antioxidant care protejează celulele ce intră în structura globilor oculari. Contribuie la menținerea unei vederi diurne și nocturne normale și e indicată persoanelor care lucrează mult la calculator. Dar, pe lângă asta, vitamina A este un excelent imunostimulent care crește capacitatea de apărare a organismului, regenerează pielea și mucoasele, menține sănătatea pielii, a părului, dinților și gingiilor. Se găsește în gălbenuș de ou, ficat, fructe și legume verzi (spanac, broccoli, salate verzi) și portocalii (morcovi, dovleac, pepene, caise, mango). Suplimentele cu vitamina A se pot administra de la vârsta de 10 ani în sus.
Vitamina B1 și B6
B1 are proprietăți antivirale și ajută organismul să lupte cu bolile. I se mai spune și vitamina anti-stres deoarece are capacitatea de a proteja sistemul imunitar de efectele stresului. Se găsește în cereale integrale, alune, germeni de grâu sau spanac. Vitamina B6 susține și ea reacțiile biochimice de la nivelul sistemului imunitar, protejează împotriva infecțiilor și are o influență benefică asupra pielii.
Vitamina C
Este una dintre vitaminele cu cel mai important rol în întărirea imunității. Crește capacitatea de apărare și refacere a organismului, e un antioxidant foarte puternic și un tonic general util în perioadele de convalescență, în stări de surmenaj și oboseală. Se găsește în fructe de pădure (cătină, afine, măceșe, merișoare, aronia), în citrice, migdale, ardei gras, pătrunjel, broccoli, kiwi, ananas sau în ceaiuri de fructe de pădure. Suplimentele cu vitamina C pot fi administrate în siguranță de la vârsta de 3 ani, în cure de câte o lună.
Vitamina D
Ridică şi ea o barieră în faţa infecţiilor şi a răcelii, protejează muşchii şi oasele. Se sintetizează atunci când te expui la soare, astfel că în sezonul rece organismul îi cam simte lipsa. În special atunci, dar și dacă stai foarte mult în casă, e indicat să îți administrezi zilnic câte un supliment de vitamina D.
Vitamina E
Acționează și ea ca un antioxidant și ajută la formarea anticorpilor, acei „soldăței” din prima linie de apărare a organismului nostru, care luptă cu microbii. Pe lângă asta, e responsabilă cu menținerea sănătății pielii și mucoaselor. E indicată în special persoanelor
care fumează sau consumă alcool. Se găsește în nuci, semințe, arahide, uleiuri presate la rece, cereale integrale, legume cu frunze verzi, ardei gras, roșii, avocado, kiwi.
Seleniul
Este un puternic antioxidant care susține producția de anticorpi proprii organismului. În plus, ajută la eliminarea metalelor toxice din organism și susține funcționarea normală a tiroidei. Se găseşte în peşte, fructe de mare, ficat şi ciuperci.
Zincul
Este un mineral care ajută la producerea mai multor anticorpi, reduce durata răcelii, precum şi simptomele neplăcute de iritaţie şi uscăciune a faringelui. Se găseşte în carne de curcan, lactate, ouă, salată verde, seminţe de dovleac sau ciocolată neagră. Suplimentele cu Crom, Seleniu, Zinc se administrează în cure de 1-3 luni, de la vârsta de 14 ani în sus.