Nevoia de a merge foarte des la toaletă, durerile, usturimile la urinare și senzația că vezica nu s-a golit complet, pierderile involuntare de urină, toate acestea sunt simptome ale vezicii urinare bolnave. Ce boli poate avea vezica urinară? Destule și variate, de la clasica cistită până la tumori și prolaps. Iată cum se manifestă fiecare, din ce cauze apar și ce remedii naturiste pot fi de ajutor!
CUPRINS:
Ce boli poate avea vezica urinară
Simptomele unei vezici urinare bolnave
Cauzele problemelor cu vezica urinară
Când să mergi la medic
Remedii naturiste pentru problemele cu vezica urinară
Ce boli poate avea vezica urinară
Vezica urinară este un organ în forma unui balon, situat în zona pelvină, între oasele pelviene. Are rolul de a stoca urina și se golește atunci când mergem la toaletă. Uneori, apar probleme în tot acest proces. Printre cele mai frecvente boli care afectează vezica urinară sunt:
· Cistita
Este una dintre cele mai comune boli ale vezicii urinare la femei, cauzate de o infecție bacteriană. Bacteriile ajunse aici se înmulțesc și irită pereții vezicii urinare. Doamnele sunt mai afectate decât bărbații pentru că anatomia lor este de așa natură încât bacteriile pot pătrunde mai ușor în uretră și au o cale mai scurtă de parcurs până la vezică.
· Litiaza vezicală
Este o afecțiune caracterizată prin prezența pietrelor sau calculilor în vezica urinară. Aceștia sunt mici acumulări de minerale cristalizate și se formează atunci când urina este foarte concentrată și/sau când nu e complet evacuată și stagnează.
Uneori, nisipul sau un mic calcul format în rinichi coboară prin uretere și poate stagna și dezvolta în vezică.
De data aceasta sunt predispuși bărbații, în special cei peste 50 de ani. Consumul insuficient de lichide și adenomul de prostată sunt factori favorizanți.
· Vezica hiperactivă
Așa cum îi spune și numele, în cadrul acestei afecțiuni, mușchii vezicii urinare se contractă exagerat de des pentru a evacua urina, chiar și când vezica nu e complet plină.
· Incontinența urinară
Constă în pierderea controlului asupra vezicii urinare, ceea ce duce la scurgeri involuntare de urină. Este dată de disfuncționalități ale mușchilor și nervilor responsabili cu reținerea și eliminarea urinei.
· Cistocelul
Cunoscut și sub denumirea de „prolapsul vezicii urinare”, sau „vezica urinară căzută”, cistocelul reprezintă prolabarea, în diferite grade, a vezicii urinare în vagin. Cum se produce acest lucru? Cistocelul apare atunci când mușchii pelvini își pierd suportul și permit căderea vezicii urinare. Nașterile naturale repetate, efortul fizic exagerat (ridicarea de greutăți), constipația și efortul la defecație, tusea cronică se numără printre cauzele apariției cistocelului.
· Tumorile vezicale
Cancerul este cea mai gravă afecțiune a vezicii urinare și îi afectează mai mult pe bărbați decât pe femei. Vârsta înaintată, fumatul, inflamația cronică a vezicii, litiaza urinară și infecțiile recurente de tract urinar sunt factori de risc pentru apariția tumorilor.
Simptomele unei vezici urinare bolnave
În general, simptomele vezicii urinare bolnave constau în dureri la urinare, nevoia de a merge des la toaletă și senzația că vezica nu s-a golit complet. Mai departe, fiecare afecțiune are manifestările ei specifice. Toate pot varia în intensitate sau ca durată de manifestare în funcție de stadiul bolii.
· Cistita
În cistită, vezica urinară bolnavă are ca simptome: dureri și usturimi la urinare, nevoia de a merge des la toaletă, senzația că vezica nu s-a golit complet, urină tulbure, cu miros mai înțepător, dureri de spate, uneori febră și stare generală de rău.
· Litiaza vezicală
Dacă pietrele la vezica urinară sunt de mici dimensiuni, se elimină spontan, iar afecțiunea poate fi asimptomatică. În cazul în care calculii sunt mari, pot bloca fluxul de urină dinspre vezică spre uretră. Vezica se contractă, pentru a împinge obstacolul și, astfel, apar simptome: durere abdominală joasă, nevoia de a merge des la toaletă, jet slab și cantitate redusă de urină, dureri în timpul micțiunii. Uneori, poate apărea sânge în urină din cauză că un calcul a zgâriat, în drumul său spre exterior, pereții căilor urinare.
· Vezica hiperactivă
Nu dă dureri sau alte simptome. Singura neplăcere este că trebuie să mergi foarte des la toaletă, ceea ce îți poate limita activitățile de zi cu zi.
· Incontinența urinară
Nici incontinența un are simptome asociate. Este doar foarte deranjantă și afectează calitatea vieții.
· Cistocelul sau vezica urinară căzută
În forme incipiente, prolapsul vezicii urinare nu dă simptome, putând fi descoperit de medic, prin palpare, la controalele de rutină. În timp, pot apărea pierderi de urină la efort. Iar în forme avansate, pacienta poate simți o umflătură în vagin și dificultatea de a elimina urina. De asemenea, pot apărea infecții urinare repetate.
Cauzele problemelor cu vezica urinară
Cum se ajunge la toate aceste probleme de sănătate? În afară de cauzele specifice fiecărei afecțiuni în parte, pe care le-am amintit mai sus, specialiștii Fares atrag atenția asupra a 5 factori care afectează buna funcționare a aparatului urinar:
- hidratarea insuficientă;
- amânarea nevoii de a merge la toaletă, ceea ce face ca urina să stagneze în vezică;
- lipsa atenției la igiena zonei intime;
- stilul de viață nesănătos: fumatul, consumul abuziv de cafea, alcool, băuturi carbogazoase, alimente picante;
- anumite probleme de sănătate conexe, precum: constipația cronică, diabetul.
Când să mergi la medic
Bolile vezicii urinare la femei și la bărbați sunt depistate și diagnosticate de medicul ginecolog, respectiv urolog. Când simptomele sunt ușoare, ele pot fi gestionate acasă, cu remedii naturiste. E necesar să te prezinți urgent la medic dacă ai:
- durere severă în zona abdominală sau pelviană;
- durere la nivelul rinichilor, care poate fi resimțită în partea inferioară a spatelui sau lateral;
- dificultăți semnificative la urinare – acest simptom ar putea indica o obstrucție;
- incontinență bruscă sau pierderea controlului asupra vezicii urinare;
- febră și frisoane, greață și vărsături – mai ales în contextul unor alte simptome ale vezicii urinare bolnave.
Remedii naturiste pentru problemele cu vezica urinară
În afară de bolile grave ale vezicii urinare, celelalte simptome pot fi gestionate relativ ușor, acasă, cu remedii naturiste.
Astfel, în cistită, este nevoie de antibiotice naturale pe bază de uleiuri esențiale. Capsulele Biomicin urinar, spre exemplu, conțin ulei de șovârv, de scorțișoară și de cimbru, fiind un antibacterian natural special creat pentru tractul urinar. Se mai pot face băi de șezut pentru infecții urinare: constau în scufundarea bazinului în apă caldă, îmbogățită cu ceaiuri din plante cu proprietăți calmante, antimicrobiene, antiinflamatoare (mușețel, gălbenele, coada calului, coada șoricelului).
Tot pentru infecțiile urinare, dar și pentru pietrele la vezica urinară sau pentru sănătatea vezicii urinare în general, e necesar să consumi multe, multe lichide! Acestea spală tractul urinar de bacterii, nu le lasă să stagneze, să se înmulțească. De asemenea, previn formarea pietrelor/calculilor. În acest sens, ceaiurile diuretice sunt foarte bune produse naturiste pentru vezica urinară pentru că stimulează fluxul de urină. Au efect diuretic codițele de cireșe, mătasea de porumb, frunzele de merișor, coada calului, socul, urzica.
O altă recomandare este să-ți întărești imunitatea. Organismul tău va face față mult mai bine bacteriilor cu care intră în contact. Mănâncă sănătos, hidratează-te foarte bine, dormi 7-8 ore pe noapte, evită stresul, fă sport și vei fenta, astfel, problemele de sănătate. Iar dacă ai simptomele unei vezici urinare bolnave, ia măsuri încă din prima zi. Astfel, le poți reduce intensitatea, scurta perioada bolii și evita riscul de complicații.