facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2013-08-07
Vizualizari: 2214
Comentarii: 0
Veșnicele gălbenele

Calendula officinalis L. (Compositae)

Denumirea ştiinţifică se datorează faptului că înfloreşte aproape tot anul, adică, în vechiul calendar roman, la toate calendele. În franceză, gălbenelele se numesc "souci", cu referire la culoarea plantei, derivat de la "floarea soarelui". Potrivit unei legende engleze, Fecioarei Maria îi plăcea să-şi împletească în păr gălbenele; de aceea, în limba engleză, aceasta floare este numită "marigold", însemnând "aurul Mariei". Practicienii din secolul al XVII-lea o recomandă pentru "întărirea inimii" şi în tratarea variolei şi rujeolei. Gălbenelele au fost numite şi „aurul Maicii Domnului” de primii creştini, care obişnuiau să aşeze aceste flori la mormântul Maicii Domnului sau în faţa icoanelor ei, în locul monedelor. O legendă spune că Sfânta Fecioară ar fi folosit florile mici şi galbene drept monede. În timpul fugii în Egipt, Sfânta Familie a fost atacată de o bandă de tâlhari. Ei au luat punga Sfintei Fecioare, dar, când au răsturnat-o, au fost foarte dezamăgiţi să găsească doar petale de flori în ea.

Denumirea acestei flori poate fi explicată și prin numeroasele proprietăţi curative pe care le are. Gălbenelele mai sunt asociate şi cu tânguirea Maicii Domnului, datorită mirosului puternic ce este asemănător mirului de îmbălsămare.

Există două feluri de gălbenele, respectiv cele cultivate în grădini, care au floarea bătută, şi specia sălbatică. Aspectul şi utilizarea sunt aceleaşi. Ajunge la o înălţime de 30-60 cm, capitulele ei florale strălucesc în nuanţe de la galben până la portocaliu-gălbui, iar tulpina şi frunzele sunt zemoase şi lipicioase la pipăit. Există diferite varietăţi: cu capitulele florale pline, cu staminele deschise sau închise la culoare. Ele sunt similare în privinţa proprietăţilor terapeutice.

Gălbenelele înfloresc din luna mai până în septembrie, pe terenuri necultivate, pe marginea căilor ferate, a drumurilor şi pe lângă garduri, din zona de şes şi până sus, la munte. În grădini sunt cultivate pentru florile lor galben-portocalii care înveselesc locul.

Se pot utiliza sub formă de infuzie, decoct, ceaiuri, comprese, spălături, măşti şi produse cosmetice. În funcţie de afecţiunea care se doreşte a fi tratată, gălbenelele pot fi utilizate pentru tratamente naturiste cu aplicare locală (creme, comprese, maşti, spălături) sau pentru tratamentele naturiste sistemice (decoct, infuzie, ceai etc.).

Au capacitatea de a ajuta organismul în lupta împotriva infecţiilor, având acţiuni antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene şi antifungice prin prezenţa saponozidelor şi uleiului volatil (numit și ulei esențial). Se folosesc ca adjuvant în toate infecţiile sau tratamentele care scad imunitatea, cum ar fi citostaticele sau la administrarea antibioticelor. Sunt recomandate în tulburările menstruale de orice fel, făcând parte din plantele destinate sănătăţii aparatului genital feminin. Gălbenelele au acțiune imunostimulatoare (ca și cătina, de pildă), cum arată recente studii realizate pe polizaharidele din compoziția florilor, dar și cicatrizantă, emolientă și demulcentă, datorită mucilagiilor care formează geluri vâscoase (acestea generează un strat coloidal protector pentru mucoase și ţesuturi).

Efectul cicatrizant al acestei plante medicinale se datorează carotenoidelor, care asigură multiplicarea celulelor, precum şi un efect antioxidant benefic împotriva radicalilor liberi. Cremele, tincturile, infuziile din flori de gălbenele aplicate pe porţiunea afectată grăbesc procesul de vindecare şi cicatrizare a zonei respective, formând un strat emolient şi protector împotriva infecţiilor potențiale. În cazul conjunctivitei, al ochilor inflamaţi, roșii, purulenţi (din cauza unei infecții sau oboseli), aceștia se spală, de câteva ori pe zi, cu infuzie de gălbenele în care, eventual, s-au pus câteva picături de zeamă de lămâie.mentine santatea pielii

Deşi o cremă de gălbenele este adesea ignorată în favoarea unor produse cosmetice mai scumpe şi cu ingrediente mai complexe, unguentul cu extract de gălbenele nu trebuie ocolit, deoarece este o armă de luptă veritabilă împotriva multor afecţiuni ale pielii cum ar fi iritaţiile, uscăciunea pielii, arsurile solare, acneea etc.

Daca nu folosiţi o cremă de gălbenele, puteţi opta totuşi pentru alte produse naturiste (cosmetice sau nu) care conţin extractul acestei plante incredibile. Pe piaţă există o varietate largă de produse, de la creme antiriduri şi loţiuni pentru corp la săpunuri şi uleiuri ce conţin extract de gălbenele. Spre exemplu, infuzia de gălbenele curăţă tenul în profunzime, îl netezeşte şi-i redă prospeţimea şi culoarea tinereţii. Este indicată chiar şi pentru bebeluşi, fiind un tratament şi protecţie de bază împotriva iritaţiilor de scutec. Acţionează delicat şi eficient, protejând pielea delicată de neplăcerile cauzate de scutec şi de umiditatea asociată cu acesta.

Florile de filimică , aşa cum mai sunt denumite florile de gălbenele în termeni populari româneşti, sunt plante terapeutice extrem de apreciate în ţara noastră. Orice specialist în fitoterapie  cunoaşte proprietăţile binefăcătoare ale gălbenelelor şi le recomandă cu toată încrederea, chiar şi atunci când vine vorba de afecţiuni mai dificile.

Studiile recente realizate asupra unui grup de pacienți cu ulcer gastroduodenal și gastrită hiperacidă au demonstrat că, după  tratamentul cu gălbenele, nişa ulceroasă dispare la unii pacienți, în vreme ce aciditatea gastrică a scăzut foarte puțin; concluzia: gălbenelele acționează în aceste afecțiuni prin vindecarea epiteliului gastric, adică a acelui strat de protecție a stomacului care este lezat de boală. De asemenea, se utilizează pentru vindecarea ulcerului bucal, la nivelul gâtului sau venos.

Tu consumi remedii pe bază de gălbenele?

Recomandări Fares

Crema de gălbenele și arnică de la Fares - ajută la menținerea sănătații pielii și a vaselor sanguine.

Tinctura de gălbenele - stimulează secreţia şi eliminarea bilei şi ajută la funcţionarea sănătoasă a vezicii biliare.

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri