Iată un subiect tabu, care afectează viețile a milioane de femei! Potrivit Societății Britanice pentru Studiul Menopauzei, uscăciunea intimă afectează peste jumătate dintre doamnele aflate la menopauză și circa 17% dintre cele cu vârsta până în 50 de ani. Îți vom spune acum din ce cauze apare deranjanta problemă și cum poți scăpa de ea.
În mod normal, pereții vaginului sunt lubrifiați de un strat subțire de lichid transparent. Acesta are rolul de a menține mucoasa sănătoasă și elastică, curățând-o și prevenind posibilele infecții. Tot el are rol cheie în timpul actului sexual. De secreția acestui lichid e responsabil estrogenul, hormon a cărui producție scade la menopauză, dar și de-a lungul vieții, din cauze variate, la care nu te-ai fi gândit.
Cauzele uscăciunii intime
- Estrogenul scade în perioada de menopauză, premenopauză sau în perioada de alăptare, ceea ce duce la uscăciune vaginală.
- Anumite medicamente pentru răceală, pentru tratamentul fibromului uterin, al endometriozei, sau anticoncepționalele pot perturba și ele producția naturală de estrogen. De asemenea, tratamentele împotriva tensiunii arteriale și diabetului, anumite antidepresive sau antialergice usucă membrana mucoaselor, inclusiv pe cea din zona intimă.
- Spălăturile vaginale afectează sănătatea vaginului și pot provoca, în timp, uscăciune, inflamații.
- Infecțiile urinare repetate afectează și ele capacitatea naturală de lubrifiere.
- Folosirea abuzivă a unor produse de igienă neadecvate: săpunuri dure, șervețele umede parfumate.
- Înotul în apa cu clor din piscină are, de asemenea, o influență negativă asupra pielii.
- Nu în ultimul rând, stresul, anxietatea, stima de sine scăzută, neînțelegerile dintre parteneri sunt bariere psihice în calea lubrifierii naturale în timpul actului sexual. Acestea se rezolvă prin comunicare, respectiv cu remedii calmante din plante.
La ce soluții de tratament poți apela
Femeile care trec prin schimbări hormonale pot urma o terapie cu estrogen. Există pilule, creme, geluri, ovule cu diferite doze de estrogen, însă e necesar să citești cu atenție prospectul pentru a nu risca, pe termen lung, sângerări și dureri de sâni. O altă variantă de tratament este gelul de hidratare, de obicei bine tolerat de organism datorită Ph-ului apropiat de cel fiziologic. Femeilor care se confruntă cu uscăciune vaginală li se mai recomandă lubrifianți, în timpul actului sexual.
Există și o alternativă naturală. Ovulele Ginosept Trofic pe bază de plante, uleiuri esențiale și uleiuri grase conțin fitoestrogeni și reprezintă un tratament sigur, eficient, cu rezultate de durată. Acestea reduc disconfortul, calmează și accelerează refacerea mucoasei uscate sau iritate. Plantele din compoziție formează un strat protector pe mucoasa vaginală, astfel hidratează și sprijină rezistența și elasticitatea peretelui vaginal. Încearcă-le și tu!