Urzicile, darul pe care ni-l oferă natura, primăvara. Ce efecte uimitoare pot avea – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Urzicile, darul pe care ni-l oferă natura, primăvara. Ce efecte uimitoare pot avea

Articole

După o iarnă în care am mâncat mai mult alimente conservate, carne și carbohidrați, e timpul să ne vitaminizăm! Natura s-a trezit la viață și ne oferă unul dintre cele mai prețioase daruri ale sale: urzicile. Le găsim în păduri, în piețe (gata culese) sau în magazinele naturiste (tocmai bune de făcut ceai). O cură de urzici are numeroase beneficii pentru sănătate.

Sunt bogate în vitaminele A, C, D, E și K, în calciu, potasiu, fier, zinc, magneziu, în aminoacizi, antioxidanți și flavonoide. Toate acestea îi conferă urzicii proprietăți diuretice, antiinflamatoare, tonice, antireumatice, expectorante, imunostimulatoare. Aceste plante de primăvară se pot consuma acum, proaspete, în diverse mâncăruri. Nu le țineți mult pe foc pentru a nu le distruge proprietățile. O rețetă simplă constă în opărirea urzicilor, apoi blenduirea lor cu usturoi și ulei de măsline. Nu aruncați apa în care au fost opărite urzicile! Infuzia respectivă – ca și ceaiul de urzică obținut din frunze uscate – este plină de vitamine, iar efectele ei: multe și valoroase pentru sănătate.

 • Ceaiuri medicinaleCeaiul de urzici întărește imunitatea, combate anemia și te energizează.

 • Întărește imunitatea, îmbunătățește rezistența organismului, reduce stările de oboseală.
 • Are efect diuretic, curăță rinichii, combate infecțiile urinare și tratează retenția de apă.
 • O cură cu ceai de urzici este un excelent remediu pentru detoxifierea organismului, foarte necesară acum, la schimbarea de anotimp.
 • Reglează digestia, are efect laxativ, fiind ideal în curele de slăbire.
 • Menține o concentrație normală a glucozei în sânge.
 • Reduce inflamațiile și durerile de la nivelul articulațiilor datorită efectului antiinflamator, menține flexibilitatea articulațiilor, mușchilor și tendoanelor.
 • Purifică sângele și reglează tensiunea arterială.
 • Susține circulația venoasă și reduce senzația de picioare grele, obosite.
 • Reglează menstruația și previne hemoragiile puternice, cu cheaguri. Se recomandă prudență persoanelor care urmează tratamente cu anticoagulante.
 • Ameliorează rinita alergică, reducând crizele de strănut. Pentru asta, e bine să urmați cura cu ceai de urzică acum, înainte de a începe sezonul alergiilor.
 • Folosit extern, ceaiul de urzică e celebru pentru puterea lui de a revigora părul și a trata mătreața, urzica fiind folosită în multe șampoane și tratamente ale scalpului. De asemenea, ajută la regenerarea tegumentelor, grăbește vindecarea, combate sângerările gingivale și inflamațiile bucale, având efect antiseptic.

Practic, nu e om căruia să nu-i prindă bine, în această primăvară, o cură cu urzici. Ceaiul este permis inclusiv femeilor însărcinate și celor care alăptează. Se pot bea 2-3 căni de ceai pe zi, pe o perioadă de 1-3 luni.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.