Conţin tot ce e mai bun dintr-o plantă medicinală, sunt concentrate, puternice, bine asimilate de organism, iar efectele lor benefice îşi fac efectul, uneori, chiar mai rapid decât medicamentele de sinteză. În plus, miros atât de bine! Vorbim aici de uleiurile esenţiale care, pe lângă tratarea unui spectru larg de afecţiuni, au şi rol în întărirea imunităţii.
Fă o cură cu uleiuri esenţiale de cătină, anason, coriandru sau cimbru, în această toamnă. Îţi întăresc imunitatea organismului şi te vor feri de virozele obişnuite în sezonul rece. Putem spune că reprezintă una dintre cele mai plăcute medote de tratament: le poţi folosi nu doar intern, câteva picături cu o linguriţă de miere, ci şi într-un masaj reconfortant, la o baie caldă, relaxantă şi aromată, sau în inhalaţii. Folosite intern, uleiurile esenţiale reprezintă cea mai rapidă şi mai eficientă metodă de a profita de beneficiile plantelor medicinale din care au fost extrase.
Uleiul de cătină, spre exemplu, creşte imunitatea, e antioxidant şi anticanceros, reducând chiar efectele cauzate de chimioterapie. Uleiurile de busuioc sau mentă au proprietăţi antiseptice, decongestionante, expectorante şi îţi conferă imunitate atunci când sunt epidemii de gripă. Se administrează câteva picături de trei ori pe zi, în miere. Uleiul de cimbru se foloseşte în astenie, oboseală generală şi e de mare ajutor în afecţiuni ale aparatului respirator şi ORL (răceală, gripă, tuse, bronşită etc.). Intern, se administrează atât copiilor (1-2 picături de trei ori pe zi) cât şi adulţilor (3-5 picături de trei ori pe zi). Uleiurile de anason şi de coriandru stimulează şi ele imunitatea, ajutând corpul să se apere împotriva bacteriilor, ciupercilor şi virusurilor.
Sunt bune în astenie, oboseală generală. Îţi place masajul? Împuşcă doi „iepuri” şi bucură-te de relaxare, crescându-ţi în acelaşi timp imunitatea, dacă foloseşti amestecate în uleiul de masaj câteva picături de ulei esenţial de ti-tree. Şi uleiul de lavandă, folosit la masaj sau în apa din baie, te va ajuta să dormi mai bine. De asemenea, e important să combaţi stresul, depresia, insomnia, aceştia fiind cei mai mari inamici ai imunitării. Pentru asta, apelează la uleiul de pin. E bun în candelă deoarece alungă stările de stres, slăbiciune, sau de oboseală. În inhalaţii, îţi recomandăm uleiul esenţial de cuişoare. Previne şi tratează bronşitele, sinuzitele, răceala şi gripa, crescând rezistenţa organismului.