Uleiurile esențiale sunt lichide aromatice volatile extrase din plante și constau în până la 100 de metaboliți secundari, în principal terpene și terpenoide, care sunt compuse din 2-3 componente majore și unele oligoelemente.
Activitatea antibacteriană a uleiurilor esențiale de cimbru și de cuișoare este deja bine documentată în literatura de specialitate.
Din cauza fenomenului denumit rezistență la antibiotice, Organizația Mondială a Sănătății a publicat recent o listă de agenți patogeni prioritari pentru care este nevoie urgentă de cercetare și dezvoltare de noi antibiotice. Utilizarea combinată a antibioticelor și a altor compuși ca adjuvanți antibiotici este o strategie comună utilizată pentru a spori activitatea antibioticelor și, astfel, a crește susceptibilitatea tulpinilor rezistente de bacterii. S-a demonstrat că unele uleiuri esențiale și constituenții lor prezintă activitate antibacteriană, prin perturbarea membranei celulare, interferând în transportul ionilor sau provocând modificări enzimatice, printre alte efecte. Cercetările în acest domeniu urmăresc dezvoltarea de noi alternative terapeutice pentru tratarea infecțiilor cauzate de acești agenți patogeni. Mai multe uleiuri esențiale au afișat o anumită activitate antimicrobiană și ar putea acționa ca adjuvanți antibiotici. Vázquez-Ucha și colab. (2020) au determinat concentrațiile minime inhibitorii pentru nouă uleiuri esențiale din plante, dintre care cele de cuișoare și cimbru au afișat cele mai înalte niveluri de activitate. Au fost, de asemenea, efectuate teste de determinare a activității bactericide. Din nou, uleiurile esențiale care au prezentat cele mai înalte niveluri de activitate antimicrobiană au fost cele de cuișoare și cimbru. Mai mult, testele combinate de laborator au evidențiat sinergia între aceste uleiuri esențiale și colistina (antibiotic), îmbunătățind eficacitatea acestuia.
Unii oameni de știință au postulat că locațiile geografice ale plantelor afectează constituenții uleiurilor lor esențiale și, prin urmare, gradul de acțiune antimicrobiană a acestora. Dar, Nzeako și colab. (2006) au realizat un studiu în care au examinat două mostre de cuișoare obținute din Sri Lanka și Zanzibar și două mostre de cimbru din Iran și Oman pentru a determina potențialul antimicrobian al uleiurilor extrase. Rezultatele studiului lor au arătat că toate extractele de ulei esențial au avut activitate antimicrobiană împotriva tuturor bacteriilor și drojdiilor testate. Nu a existat o diferență semnificativă în activitatea antimicrobiană între cuișoarele obținute din Sri Lanka sau Zanzibar; sau cimbru obținut din Iran sau Oman. Experimentul lor a arătat că țara de origine a plantelor nu are niciun efect asupra activității lor antimicrobiene.
Uleiurile esențiale de cimbru și cuișoare intră în compoziția produsului Biomicin forte, capsule moi sau soluție – produs adresat persoanelor cu infecții respiratorii bacteriene.
Adaugă comentariu