Pe lângă o alimentație sănătoasă, bazată pe fructe și legume de sezon, odihnă, sport și un consum regulat de ceaiuri medicinale (echinacea, soc, măceșe, cătină), îți poți întări rapid imunitatea cu tincturi și uleiuri. Reprezintă tot ce-i mai bun din plantă, în variantă concentrată. Sunt bine asimilate de organism, iar efectele lor benefice își fac efectul uneori chiar mai rapid decât medicamentele de sinteză. Iată câteva exemple.
Uleiurile de busuioc și mentă conferă imunitate în epidemii de gripă, au proprietăţi antiseptice, descongestionante, expectorante. Uleiul de oregano este un extraordinar antibiotic natural, iar cel de cimbru se folosește în astenie, oboseală generală sau când deja te-a prins răceala și gripa, pentru scurtarea perioadei de convalescență. Alte uleiuri care stimulează imunitatea sunt de anason și de coriandru – ideale în astenie, oboseală generală, în întărirea barierei de protecție a organismului în fața bacteriilor și virusurilor. Aceste uleiuri se administrează de trei ori pe zi, 3-5 picături, în miere.
În ceea ce privește tincturile, nu trebuie să-ți lipsească din casă tinctura de echinacea. Are efect antiinflamator, antibacterian, întărește imunitatea și tratează o gamă largă de infecții, în cazul în care boala s-a instalat deja. Tinctura de salvie este plină de antioxidanți și nutrienți care fac din ea un veritabil remediu imuno-protector. Nu putem uita de tinctura de propolis, un adevărat medicament și antibiotic natural. Se poate administra cu alte produse ale stupului, în general miere, sau se adaugă în sucuri, limonade, ceaiuri.
Din cătină, se poate obține atât ulei, cât și tinctură. Uleiul este un tonic general, imunostimulator, antioxidant, antiinflamator şi cicatrizant, din care se consumă 15 picături, de 2-3 ori pe zi. Tinctura se prepară din pulbere sau din fructele zdrobite, ţinute la macerat, în alcool. Într-o cură pentru întărirea imunităţii, se consumă două linguriţe dimineaţa şi două seara, amestecate cu miere.