facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2023-03-07
Vizualizari: 949
Comentarii: 0
Uleiul esențial de roiniță, variantă naturală de tratament pentru infecțiile virale

Este o plantă perenă din genul Melissa L., familia Labiatae (Lamiaceae). Roinița este meliferă, aromatică și are proprietăți curative. Frunzele roiniței sunt de un verde pronunțat, aproape închis la culoare și ele exudă o aromă plăcut mirositoare asemănătoare lămâii atunci când sunt presate între degete. Roinița este o plantă meliferă și inflorescența ei este vizitată de numeroase insecte; de asemenea din cauza mirosului pronunțat care atrage albinele este folosită de apicultori atunci când capturează un roi (se freacă pereții stupului) sau când vor să unifice două familii; de aici și denumirea plantei (de la roi de albine).

De la această plantă sunt folosite frunzele plantei şi uleiul esenţial extras din frunze uscate prin distilare cu vapori de apă. Uleiul esențial de roiniță este un lichid limpede, galben, de vâscozitate redusă, cu miros proaspăt de lămâie, ce conține în principal geranial și neral.

Se folosește pentru mai multe acțiuni, printre care pentru cea antivirală. Potrivit etapei post-infecție (inocularea uleiului esential după infectarea celulei cu virusul), se pare că uleiul esențial interferează cu etapa intracelulară a replicării virusului.

Uleiul de roiniță se găsește în produsele Biosept forte capsule moi și Biosept forte soluție, cu efect virucid și antiinflamator, recomandate în infecțiile respiratorii de cauză virală.

Plantele medicinale sunt din ce în ce mai de interes ca sursă nouă de terapie pentru agenții antivirali deoarece virusurile dezvoltă rezistență la medicamentele antivirale utilizate în mod obișnuit. Un extract de Melissa officinalis și compușii fenolici au fost examinate pentru activitatea lor antivirală împotriva unor virusuri sensibile la aciclovir și izolate clinice ale tulpinilor rezistente la aciclovir in vitro. Extractul de Melissa a interacționat direct cu particule virale libere din două tulpini rezistente la aciclovir la valori scăzute ale IC50 de 0,13 și 0,23 ug/mL și indici de selectivitate înalți. Pătrunderea virusurilor în celule a fost inhibată de extractul de Melissa la 80% și, respectiv, 96% pentru virusurile sensibile și, respectiv, rezistente la medicamente. Extractul de Melissa prezintă o toxicitate scăzută și afectează atașarea și penetrarea virusurilor sensibile la aciclovir și rezistente la aciclovir.

 

Pourghanbari G, Nili H, Moattari A, Mohammadi A, Iraji A. Antiviral activity of the oseltamivir and Melissa officinalis L. essential oil against avian influenza A virus (H9N2). Virus disease. 2016; 27(2): 170-178. doi:10.1007/s13337-016-0321-0.

Astani A, Navid MH, Schnitzler P. Attachment and penetration of acyclovir-resistant herpes simplex virus are inhibited by Melissa officinalis extract. Phytother Res. 2014 Oct;28(10):1547-52. doi: 10.1002/ptr.5166. Epub 2014 May 12. PMID: 24817544.

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri