facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2021-12-21
Vizualizari: 931
Comentarii: 2
Uleiul esential de oregano, o tradiție bogată ca expectorant

Origanum vulgare L., oregano sau șovârv cum mai este cunoscut la noi, este una dintre cele mai renumite specii aromatice, cu un fundal tradițional puternic ca și condiment și plantă medicinală, dar și ca ingredient bine documentat pentru medicamente valoroase pe bază de plante, în fitoterapia modernă.

Șovârvul este o plantă aromatică larg utilizată, mai ales datorită conținutului său în ulei esențial, bogat în principal în carvacrol și timol. Uleiul esențiale, constituenții cei mai relevanți pentru valoarea medicinală a șovârvului, este sintetizat în tricomi glandulari peltați, care apar la suprafața tulpinilor, frunzelor și florilor (sepale, petale). Acești tricomi au un cap secretor mărit, format din 12–16 celule glandulare; uleiurile volatile sunt eliberate la ruperea cuticulei.

Utilizările etnofarmacologice ale uleiului esențial de șovârv includ tulburări digestive, respiratorii sau dermatologice. Bioactivitățile plantei sunt în strânsă legătură cu profilul fitochimic al uleiului esențial și depind, de asemenea, de caracteristicile taxonomice, climatice și geografice ale materialului vegetal.Calmeaza tusea productiva

Efectele sale în tratamentul tusei au o bogată susținere bibliografică. Șovârvul a fost mentionat de Lonicerus (Kreuterbuch, 1564) ca agent antiinflamator și împotriva astmului, ftiziei, tusei. În același sens, descrie planta Bock (Kreutterbuch, 1565) despre care von Haller (Medicin. Lexicon, 1755) relatează că este „principala forță” și o lăudă împotriva afecțiunilor pulmonare. Murray laudă extractul apos ca un remediu eficient pentru tuse, iar Potrivit lui Schulz (Wirkg. U. Application of the German Medicinal Plant) șovârvul, ca și maghiranul, are un efect expectorant.

Studiile pentru demonstrarea acestor efecte au demarat deja la începutul secolului trecut când, oamenii de știință de la acea vreme au constatat că la animalele sănătoase, carvacrolul și timolul nu sunt excretați în plămâni sau în glandele bronșice (Schröder și Vollmer, Naunyn-Schmiedebergs Arch. F. Exp. Path. And Pharm. 1932). Conform experimentelor lui Paffrath (Naunyn-Schmiedebergs Arch. F. Exp. Path. And Pharm. 1933) se poate presupune că alți constituenți ai uleiurilor esențiale sunt excretați în plămâni și determină efectul expectorant (Vollmer, Münchn. med. Wschr. 1934).

Efectele benefice antibacteriene, antifungice, antiparazitare, antioxidante, antiinflamatorii, antitumorale, afecțiunilor pielii, alături de activitățile antihiperglicemiante și anti-Alzheimer au fost mai târziu raportate și confirmate în mai multe studii.

Uleiul esential de oregano se regăsește în produsul Plantusin ușurează expectorația, capsule moi, 100% naturale, recomandat pentru tusea cu expectorație.

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
Comentarii

Care este procentul de carvacrol (substanta activa) din uleiul de oregano. Multumesc

Raspuns Fares: Buna ziua. Procentul este de 60 %.
Dorina
29 Ianuarie 2022
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri