×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Uleiul esenţial de niaouli, efect antiviral prin 1,8-cineol

Articole

De-a lungul istoriei umane, omul a fost dependent de plante pentru nevoile sale de bază. Utilizarea plantelor active din punct de vedere medicamentos este anterioară istoriei moderne. Conform unei estimări a Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult de 80% din populația lumii depinde de plantele tradiționale pentru a-și îndeplini cerințele de sănătate.

Un număr mare de plante utilizate în medicina tradițională au devenit acum o parte a sistemului modern de sănătate din lume, datorită capacității lor unice de a sintetiza o gamă largă de compuși cu diverse beneficii legate de sănătate. În ultimele câteva decenii, produsele naturale au fost studiate pentru activități antiinfecțioase și mai specific, antivirale. Din păcate, mulți compuși antivirali sintetici în prezent în utilizare clinică au un spectru relativ restrâns de activitate, utilitate terapeutică limitată și toxicitate variabilă. Astfel, multe medicamente complementare și alternative s-au bucurat de o popularitate crescută în ultimele decenii.

Medicamentele complementare și alternative precum uleiul esenţial al arborilor din speciile Melaleuca au devenit din ce în ce mai populare în ultimele decenii. Acest ulei esențial a fost folosit de aproape 100 de ani în Australia, dar este acum disponibil în toată lumea atât ca ulei pentru îngrijire personală, cât și ca şi component activ într-o gamă largă de produse. Principalele utilizări ale acestui uleiu au valorificat istoric acțiunile antiseptice și antiinflamatorii ale sale.

Monografia Comisiei Germane E recomandă uleiul esenţial de Melaleuca viridiflora, niaouli, pentru utilizare în catar a tractului respirator superior, în baza efectului antibacterian şi decongestionant.

Componenta principală a uleiului esenţial niaouli este 1,8 cineolul, sau eucaliptolul (35- 60% din uleiul esenţial).

1,8-Cineolul este o monoterpenă majoră în principal în uleiurile esențiale de eucalipt și s-a dovedit că exercită efect anti-inflamator, antiviral și inhibitor al factorului nuclear (NF) -kB. În studii pe animale s-a constatat că 1,8-cineol protejează împotriva infecției virale gripale. Mai mult, 1,8-cineol a scăzut eficient nivelul citokinelor în fluidele de întreţinre nazală și nivelul unor citokine în țesuturile pulmonare infectate cu virusul gripal. Acum ştim că în cele mai severe cazuri de infecţii virale respiratorii (inclusiv COVID-19), prognosticul poate fi înrăutățit semnificativ prin hiperproducția citokinelor în principal proinflamatorii,  care vizează preferențial țesutul pulmonar. Astfel, 1,8-cineol pare să poată spori protecția împotriva infecției virale prin atenuarea răspunsurilor inflamatorii pulmonare. (Yun Li și colab., 2016)

Un alt studiu, a demonstrat pentru prima dată că 1,8-cineolul potențează activitatea antivirală a factorului de reglare a interferonului în plus față de efectul său inhibitor asupra semnalizării proinflamatorii și, astfel, își poate lărgi câmpul de aplicare. (Müller și colab., 2016)

Uleiul esențial de niauoli în regăsim în produsul antiviral natural, Biosept forte, sub formă de capsule moi.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.