Menta (Mentha piperita)
Este o plantă ierboasă, perenă, cu o tulpină tetramuchiată înaltă de până la 50-100 cm, cu noduri şi internoduri. Frunzele sunt opuse, ovat-lanceolate, scurt peţiolate şi cu marginea inegal serată; faţa superioară este glabră, iar cea inferioară este prevăzută cu peri glandulari dispuşi de-a lungul nervurilor. Florile purpurii-violacee sunt grupate în pseudoverticile. Se foloseşte uleiul esenţial extras din partea aeriană a plantei prin distilare cu aburi, cu miros proaspăt, intens, ierbaceu-mentolat.
Uleiul esențial de mentă este bogat în mentol și mentonă și se folosește pentru proprietățile revitalizante, antiinflamatoare și analgezice, anestezice, antimicrobiene, tonice, dar și pentru aroma sa mentolată, la împrospătarea și purificarea aerului și îndepăratea insectelor.
Recent, studiile au analizat efectul antiviral al uleiului esențial și al extractelor sau compușilor activi și au descoperit că aceștia au proprietăți antivirale asupra virusurilor herpetice, Influenza – responsabil de gripă, vaccinia.
A fost examinat efectul virucid al uleiului de mentă împotriva virusului herpes simplex 1 și 2 in vitro. Concentrația inhibitoare a uleiului de mentă a fost determinată la 0,002% și 0,0008% pentru HSV-1 și respectiv HSV-2. Concentrațiile mai mari de ulei de mentă au redus titrurile virale ale ambelor herpesvirusuri cu mai mult de 90%. După 3 ore de incubație a virusului herpes simplex cu ulei de mentă, s-a putut demonstra o activitate antivirală de aproximativ 99%. Uleiul esențial de mentă este, de asemenea, activ împotriva unei tulpini rezistente la aciclovir de HSV-1 (HSV-1-ACVres).
Uleiul esențial de mentă îl regăsim în produsul antiviral natural, Biosept Forte, sub formă de capsule moi, alături în încă 7 uleiuri esențiale și un extract concentrat de ghimbir, cu efecte antivirale puternice și antiinflamatoare. Produsul reduce puterea de infectare a virusurilor și le inactivează de la primele administrări.
Bibliografie
1.Loolaie M, Moasefi N, Rasouli H2, Adibi H. Peppermint and Its Functionality: A Review. ARCHIVES OF CLINICAL MICROBIOLOGY, 2017, vol 8, No.4:54.
2.Schumacher A, Reichling J, Schnitzler P. Virucidal effect of peppermint oil on the enveloped viruses herpes simplex virus type 1 and type 2 in vitro. Phytomedicine. 2003;10:504-10.