facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2021-12-07
Vizualizari: 698
Comentarii: 0
Uleiul esențial de anason - un veritabil expectorant și bronhodilatator -

Anasonul (Pimpinella anisum) este o plantă medicinală, aparținând familiei Apiaceae, foarte des utilizată. Anasonul este o plantă anuală aromatică, erbacee, putând atinge o înălțime de 60 – 80 cm. Perioada de înflorire este iunie - septembrie. Frunzele sunt puține și rare. Florile mici și albe sunt produse în umbrele dense. Fructele sunt mici și verzui, și pot fi culese de la sfârșitul lui august până la sfârșitul lui septembrie.

Aroma dulce și amară a anasonului amintește de lemnul dulce și lasă un gust plăcut pe limbă. Bucătăriile din întreaga lume sunt parfumate cu aroma picantă a anasonului dar fructele sunt foarte populare în brutării, deoarece anasonul era utilizat drept condiment pentru pâine și prăjituri din vremuri străvechi. De asemenea, sunt foarte populare în afara lumii culinare și numeroase băuturi alcoolice își obțin aroma de la anason. Fie că este ouzo grecesc, băuturile Pernod din Franța sau raki turcesc, anasonul este utilizat pentru a aromatiza băuturile spirtoase din toată lumea cu gustul său picant caracteristic.

Semințele de anason conțin ulei esențial care se obține prin distilarea cu vapori de apă, acesta este bogat în anetol, principal component al uleiului. Anasonul și uleiul esențial au numeroase proprietăți printre care cele mai notabile sunt următoarele: tonic, antispasmodic, diuretic, aperitiv, vermifug, emenagog, galactogen. De asemenea, anasonul este indicat în astenie, reumatism, migrenă, amețeală, tuse (astm, tuse convulsivă), digestii lente.

Studiile au arătat că uleiul esențial de anason este un veritabil expectorant, ce acționează   prin mecanism secretomotor şi secretolitic, bronhodilatator, adică relaxează musculatura traheică (a aparatului respirator) și antispastic, adică inhibă spasmele respiratorii, care apar în tuse.

Calmeaza tusea productiva

O emulsie din 2 picături de ulei esențial de anason, administrată intragastric la pisici, a determinat o hipersecreție de mucus și a stimulat eliminarea ciliară a mucusului, fiind un expectorant eficient.

Uleiul esențial de anason se regăsește în produsul, Plantusin ușurează expectorația, capsule moi, 100% naturale, recomandat pentru tusea cu expectorație.

Bibliografie

1.Stănescu Ursula. Plante medicinale de la A la Z. Polirom, 2014, p258-259, 467.

2.Boskabady MH, Ramazani-Assari M. Relaxant effect of Pimpinella anisum on isolated guinea pig tracheal chains and its possible mechanism(s). J Ethnopharmacol. 2001 Jan;74(1):83-8.

3.Van Dongen K, Leusink H. The action of opium-alkaloids and expectorantson the ciliary movements in the air passages. Arch Int Pharmacodyn 1953, 93: 261-276.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri