Rozmarinul este o plantă binecunoscută provensală. Este folosit pe scară largă în gătit, dar își are locul și în aromaterapie. Dintre uleiurile esențiale de rozmarin, cel de rozmarin bogat în cineol, originar din zona mediteraneană din Magreb, este cel mai puternic antiinfecțios. Se folosește pe scară largă pentru decongestionarea și eliberarea căilor respiratorii. Nume latin: Rosmarinus officinalis L. cineoliferum. Partea distilata: varfuri inflorite.
Uleiul esențial de Rozmarin este foarte concentrat în 1,8-cineol, alfa-pinen, beta-pinen și camfor. Aceste molecule diferite îi conferă următoarele proprietăți principale:
*expectorant, mucolitic (α-pinen, 1,8-cineol): cineolul stimulează glandele mucoase, care subțiază mucusul și facilitează expulzarea acestuia din tractul respirator. Alfa pinenul contribuie, de asemenea, la eliberarea căilor respiratorii.
*antiviral: cineolul inactiveaza virusurile inainte de faza de absorbtie în celula gazdă, de asemenea inhibă și replicarea virusurilor.
*spasmolitic și bronhodilatator: relaxează mușchii netezi ai traheei, acest lucru duce la o respirație mai relaxată. Un studiu din 2018 a arătat că rozmarinul poate reduce simptomele astmului la persoanele care nu au observat îmbunătățiri față de tratamentele tradiționale. Participanții la acest studiu au observat o scădere a simptomelor de astm, cum ar fi tusea, producția de spută și respirația șuierătoare.
Astfel, datorită acestor efecte, uleiul esențial de rozmarin are tropism pe aparatul respirator, fiind eficient în infecțiile respiratorii de natură virală.
Uleiul esențial de rozmarin îl regăsim în produsul Biosept forte, sub forma de soluție sau capsule moi, cu efect antiviral natural, reduce puterea de infectare a virusurilor și le inactivează de la primele administrări.