Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o specie de plante lemnoase, perene, aparținând familiei Lamiaceae, cu frunze totdeauna verzi, în formă de ace și cu flori albastre, albe sau roșii. Se întrebuințează în medicină și în industria parfumurilor. Este originar din regiunile mediteraneene și din Uruguay. Există specii de rozmarin care cresc pe verticală, atingând 1,5 metri înălțime și specii târâtoare. Lungimea frunzelor este de 2–4 cm, iar lățimea de 2–5 mm, având culoarea verde în partea superioară și culoarea albă în partea inferioară, cu perișori scurți, deși și lânoși. Florile au culori variabile: alb, roz, roșu închis sau albastru.
Numele rozmarin nu are legătură cu cuvântul roză sau cu numele Maria, ci derivă din latinescul rosmarinus, care literal înseamnă „roua mării'. Produsul vegetal conține 1-2,5% ulei volatil, alături de acizi polifenolcarboxilici, substanțe amare, derivați flavonici. Constituenții majori ai uleiului volatil sunt 1,8-cineolul (20-50%), α-pinenul (15-26%), camforul (10-25%).
Uleiul esențial de rozmarin imprimă produsului vegetal proprietăți stomahice, carminative și spasmolitice. Studii in vitro și in vivo au evidențiat efecte antimicrobiene, antivirale și antiinflamatoare. Efectul antiviral are loc datorită cineolului din uleiul esential de rozmarin, care inactivează virusurile înainte de faza de absorbție în celula gazdă.
Uleiul esențial de rozmarin se regăsește în produsul Biosept plus, comprimate de supt, formulă complexă din 9 uleiuri esențiale, 3 plante medicinale și propolis, cu efect antiseptic al gurii și gâtului, antiviral, calmant și de împrospătare a respirației.
Bibliografie
NOLKEMPER, S.; REICHLING, J.; STENTZING, F.C.; CARLE, R.; ACHNITZLER. P. Antiviral effect of aqueous extracts from species of the Lamiaceas family against Herpes simplex virus type 1 and type 2 in vitro. Planta Med., v.72, n.15, p.1378-1382, 2006.