Lavanda este un gen de plante din familia Lamiaceae, native din regiunea mediteraneană până în Africa tropicală și până în regiunile sud-estice ale Indiei. Genul include circa 40 (până la 60) de specii de plante anuale, plante ierboase, arbuști. Deoarece formele cultivate sunt plantate în grădini din toată lumea, sunt uneori găsite și în sălbăticie, departe de mediul natural. Denumirea de lavandă este folosită uneori pentru a desemna parfumul extras din levănțică.
Uleiul esențial de lavandă este obținut prin distilare cu vapori de apă din vârfurile florale ale plantei (Lavandula angustifolia = L. vera), lavanda veritabila, are un miros caracteristic floral, aromatic, ierbaceu, proaspăt. Conține în principal linalool și acetat de linalil responsabili de aroma și efectele uleiului esențial.
Se folosește în general pentru efectul antiseptic, antiinfecțios, antiinflamator, sedativ, calmant, dar are și proprietăți la nivelul pielii fiind un foarte bun regenerant cutanat.
Studiile au analizat efectul antiinflamator și antiviral al uleiului esențial de lavandă asupra virusului influenza responsabil de gripă, iar rezultatele au arătat că acesta reduce inflamația și inhibă replicarea virusului, prin mai multe mecanisme posibile, fiind o țintă în dezvoltarea noilor produse antivirale.
Uleiul esențial de lavandă se regăsește în produsul 100% natural, Biosept nazal, roll-on, formulă complexă din 10 uleiuri esențiale cu acțiune antivirală și antibacteriană, cu utilizare ușoară datorită sticlei cu roll-on, cu efect antiseptic al căilor nazale și a aerului inspirat.
Bibliografie
Baker DHA, Amarowicz R, Kaindel A, Ali MA, Ibrahim EA. Antiviral activity of Lavandula angustifolia L. and Salvia officinalis L. essential oils against avian influenza H5N1 virus. Journal of Agriculture and Food Research, Volume 4, June 2021, 100135