Cu toții trecem, la un moment dat în viață, prin perioade mai grele. Impactul asupra fiecăruia dintre noi variază: unii reușesc să treacă peste hopuri cu bine, alții sunt mult mai afectați. Se stresează, pică în depresie, capătă anxietate, ajung să aibă insomnii, dificultăți de concentrare, oboseală permanentă. Sunt lucruri care afectează grav calitatea vieții și, mai mult, pot fi periculoase pentru sănătate. Trebuie depășite, iar pentru asta, specialiștii Fares te ajută cu recomandări și soluții.
Ce este anxietatea, ce este depresia
Anxietatea este o stare de îngrijorare excesivă și persistentă, fără un motiv clar. Se manifestă cu stări de agitație, sentimente de panică, palpitații, respirație rapidă, transpirație excesivă, probleme de concentrare, dificultăți de adormire și somn agitat.
Depresia este o tulburare mentală caracterizată prin stări de tristețe, de disperare, pierderea interesului pentru activități care altădată făceau plăcere, sentimente de inutilitate sau de vinovăție excesive, dificultăți de concentrare, lipsă de energie, tulburări de somn, modificări ale apetitului.
Diferențe dintre anxietate și depresie
Dacă anxietatea este o stare de îngrijorare legată de viitor sau de lucruri care ar putea merge greșit, depresia se trage din trecut și prezent, tinde să persiste mai mult, luni în șir. Anxietatea se manifestă cu agitație, palpitații, tremurături, pe când depresia îți fură energia, liniștea, somnul.
De ce sunt periculoase pentru sănătate
Anxietatea și depresia pot fi declanșate de perioadele prelungite de stres - o altă condiție psihică cauzată de situații specifice din prezent. Stresul se manifestă prin dureri de cap, dureri de stomac, tensiune musculară, tulburări digestive (diaree, arsuri la stomac). Anxietatea, depresia și stresul sunt printre cei mai mari dușmani ai imunității și, pe termen lung, pot cauza declanșarea sau agravarea unor probleme de sănătate precum:
•Boli cardiovasculare;
•Probleme gastrointestinale (inclusiv sindromul de intestin iritabil, gastrită, boala de reflux gastroesofagian);
•Boli autoimune (lupus, artrită reumatoidă);
•Boli neurodegenerative (demență, Alzheimer);
•Distonie neurovegetativă (un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ, care se manifestă cu zeci de simptome neplăcute, aparent fără legătură între ele);
•Obezitate (cei care mănâncă mult pe fond nervos pot acumula kilograme în plus).
De asemenea, problemele emoționale, psihice, afectează performanța profesională, relațiile interpersonale, te izolează în casă și scad calitatea vieții în general.
5 trucuri ca să învingi depresia și anxietatea
1. Urmează un tratament cu remedii naturiste!
Primul ajutor poate veni din natură. Există plante medicinale cu efect adaptogen, neuroprotector, calmant asupra sistemului nervos vegetativ, protector cardiovascular. Passiflora, vinarița, busuiocul, șerlai, roinița, lavanda sunt câteva dintre aceste plante care îți redau buna dispoziție. Specialiștii Fares le-au folosit în gama Distonoplant, care conține ceaiuri, capsule și ulei esențial cu roll-on. Aceste remedii naturiste sunt recomandate în depresii ușoare și medii, stări anxioase, distonie neurovegetativă, tulburări digestive și cardiovasculare cu substrat nervos. Se administrează timp de 2-6 luni, conform prospectului, iar la nevoie, cura poate fi repetată după o pauză de o lună.
2. Fă mișcare!
Sportul, în special cel practicat afară, în aer liber, este un adevărat tratament pentru trup și suflet. Ajută la oxigenarea creierului, stimulează secreția de serotonină și endorfină (hormonii fericirii), reduce nivelul de cortizol din organism (hormonul stresului). Probabil îți va fi greu să te mobilizezi și să faci mișcare, mai ales când depresia și anxietatea îți fură și fărâma de energie pe care o mai ai. Dar trebuie să știi că începutul e greu și, cu puțină voință, cu puțină încredere, vei reuși.
3. Impune-ți să alungi gândurile negative!
De fiecare dată când, involuntar, „îți fuge mintea” la problemele care te macină, caută să faci orice altceva care-ți distrage atenția. Sună un prieten de încredere, cu simțul umorului, deschide televizorul, dezleagă rebus, ieși la plimbare etc. Să-ți concentrezi atenția spre altceva este un foarte bun truc de autoapărare. Nu rezolvi nimic dacă te adâncești în gândurile negative, dimpotrivă, îți faci rău.
4. Evită orice îți adâncește depresia!
Chiar dacă aparent ești atras de muzică liniștitoare, tristă, de cărți romantice și filme de dramă, chiar dacă îți place să-ți petreci timpul pe rețelele de socializare, află că toate acestea îți pot adânci depresia. Evită-le! În schimb, întoarce foaia și optează pentru comedii, pentru muzică veselă, pentru cărți motivaționale. Concentrează-te pe ce ai bun și frumos în viață, nu doar pe ce-ți lipsește, caută să vezi partea plină a paharului, numără-ți bucuriile și calitățile, nu doar necazurile.
5. Dormi cât poți de mult!
Poate ai observat că dimineața, după o noapte bună de somn, lucrurile nu se mai văd atât de negre ca seara, când ești obosit. Gândești mai limpede și ai puterea să lupți cu gândurile negative. Lipsa somnului și oboseala accentuează depresia care, mai departe, îți dă insomnii și te aruncă într-un cerc vicios. Fă-ți un ritual cu ore fixe de culcare și apelează la remedii naturiste cu efect sedativ, relaxant, calmant, care induc somnul. Spre exemplu, ceaiul și capsulele Noapte Bună reduc stările de agitație, favorizează apariția somnului și reduc numărul de treziri nocturne.
Reține că nu poți învinge depresia și anxietatea fără voință, fără luptă. Poate nici fără un tratament cu remedii antidepresive. Dacă totuși nu reușești de unul singur, mergi la medic pentru ajutor de specialitate.