Când auzi de tămâie, te gândești automat la biserică și la practicile religioase. Într-adevăr, tămâia se folosea încă din cele mai vechi timpuri în ritualuri de tămâiere, în templele din Ierusalim. De asemenea, este primul produs odorant folosit de om, Egiptul importându-l din India încă din anul 1500. Astăzi, uleiul esențial de tămâie devine tot mai cunoscut datorită multiplelor sale beneficii pentru sănătate. Iată ce poate trata și sub ce forme se administrează!
Tămâia este o rășină parfumată ce se extrage din seva copacilor Boswellia, rășină pe care ei o secretă pentru a se proteja de micii prădători (furnici, viermi...). Aceasta se distilează cu aburi și se obține uleiul esențial. Pentru a obține 10 litri de ulei esențial este nevoie de 100 kg de rășină. Produsul rezultat, însă, este extrem de prețios. Uleiul are proprietăți antibacteriene, antiseptice, antiinflamatoare, analgezice, antioxidante. Se folosește atât intern, cât și extern, pe piele sau în inhalații.
Folosit în candela de aromaterapie, uleiul de tămâie purifică aerul din cameră, ține insectele la distanță, descongestionează căile respiratorii, fiind de ajutor în răceli, relaxează, induce somnul și calmează durerea de cap. De altfel, datorită puternicelor sale proprietăți antiinflamatorii, uleiul de tămâie este folosit și în cadrul capsulelor Algoplant pentru migrene și cefalee, alături de alte 8 uleiuri esențiale care împreună au un efect incredibil și stopează durerea de cap în maximum o oră de la administrare.
Tot extern, uleiul de tămâie se folosește în cosmetică, pentru înfrumusețarea sau tratarea anumitor afecțiuni ale pielii. Elimină negii, tratează acneea chistică și ameliorează senzația de mâncărime dacă e aplicată o picătură de 2-3 ori pe zi pe zona afectată. De asemenea, vindecă rănile, arsurile, înțepăturile de insecte, previne infecțiile și estompează cicatricile. Folosit la masaj, în combinație cu o bază de ulei vegetal (de cocos, de măsline, de migdale), reduce simtomele asociate gutei, ameliorează durerile date de artrită și de reumatism, e de mare ajutor în stres și depresie, ba chiar reduce ridurile și hrănește pielea. În congestia nazală și în durerile de cap date de răceală și gripă, fă inhalații cu aburi în care pui câteva picături de ulei esențial de tămâie. Amestecat cu alte uleiuri (de mentă, cimbru, lavandă etc.), le sporește eficiența.
Uleiul de tămâie se folosește și în igiena dentară. Poți să-ți prepari propria pastă de dinți amestecând bicarbonat de sodiu, ulei de cocos și ulei de tămâie, sau o apă de gură (diluând ulei de tămâie într-o sticluță de apă). Aceste produse tratează respirația urât mirositoare, durerile de dinți și afecțiunile gingivale.
Folosit intern (o picătură diluată în 150 ml de lichid sau în cadrul capsulelor special concepute), uleiul de tămâie întărește imunitatea, ajută în indigestie, dureri abdominale, reglează producția de estrogen, ameliorează problemele legate de menstruație și întârzie apariția menopauzei. Sunt studii care au demonstrat că poate inclusiv inhiba dezvoltarea tumorilor. Este foarte bine tolerat, nu are efecte adverse, însă din motive de siguranță, nu e recomandat în sarcină și alăptare.