Nu ratați, anul acesta, florile de soc! Se culeg la sfârșitul lui mai – începutul lui iunie și din ele poți face socată sau ceai. Ambele băuturi au o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Preparatele din flori de soc au proprietăți diuretice, sudorifice, emoliente, antinevralgice și antireumatice, antiseptice, expectorante. Ceaiul de soc este excelent în caz de răceală și gripă, ajutând la scăderea febrei și la combaterea uscăciunii mucoaselor. Se mai folosește în bronșite, faringite, infecții urinare, reumatism, precum și în curele de slăbire și de detoxifiere.
Din florile de soc proaspăt culese poți face socată, o băutură extrem de aromată și de sănătoasă. Ai nevoie de 10 flori de soc bine spălate, care se pun într-un vas cu 5 litri de apă. Se adaugă o crenguță de mentă, sucul a două lămâi, zahăr și miere, precum și puțină drojdie, dacă vrei să fermenteze mai repede. Se acoperă și se pune într-un loc cald, lăsându-se câteva zile la fermentat (după gust, până ajunge la nivelul de aciditate dorit). Apoi se strecoară și, dacă e cazul, se mai completează cu miere. Socata favorizează eliminarea toxinelor și revigorează întregul organism, acționează împotriva răcelilor și bolilor de rinichi, are proprietăți antiinfecțioase, expectorante, duretice. Cura cu socată este recomandată copiilor anemici și convalescenților.
Adaugă comentariu