Mulți fumători tușesc permanent și nu se îngrijorează. Cred că tusea lor e o consecință normală a fumatului. Dar e normal să tușești pe termen lung? Știi care sunt efectele și riscurile?
De ce apare tusea?
Tusea este adesea asociată cu răceala și gripa. Nu și în cazul fumătorilor. Tusea lor nu are neapărat legătură cu vreo infecție respiratorie, ci poate fi o consecință directă a fumului asupra gâtului și plămânilor. Explicația este aceea că, atunci când fumezi, aduci în corp substanțe toxice, iritante, care afectează în primul rând căile respiratorii. Organismul se simte atacat și pompează în zona afectată mai mult sânge, care transportă substanțe menite să lupte cu invadatorii. Țesuturile pline de sânge, însă, se inflamează, iar canalele pe care circulă aerul de îngustează. Inflamația produce mucus care, din cauza congestiei, rămâne blocat. El trebuie eliminat prin expectorație și aici intervine tusea.
E periculoasă?
Conform studiilor, un fumător din șapte se confruntă cu această problemă. Din păcate, mulți o consideră normală, ca o consecință a viciului lor, și nu iau măsuri, nu își fac investigații. Potrivit prof. dr. Teodor Horvat, medic primar chirurgie toracică, citat de jurnalul.ro, foarte frecventă este tusea de dimineață, numită tuse tabagică. Ea curăță bronhiile după o noapte în care se adună secreții. Tusea aceasta cu expectorații e un simptom îngrijorător, înseamnă că bronhiile sunt dilatate și acolo băltesc secreții.
În plus, atunci când mucusul în exces rămâne blocat în plămâni, bacteriile se înmulțesc și cauzează infecții. Dacă nu iei măsuri și nu rărești țigările, poți provoca daune la nivelul plămânilor, îți vei slăbi sistemul imunitar și vei dezvolta complicații chiar și după o răceală banală. Dacă tusea de dimineață se continuă și pe parcursul zilei, este semnalul de alarmă din partea unei afecțiuni care se instalează încet și sigur. Medicii avertizează că poate fi vorba chiar despre cancer pulmonar, maladie care curmă anual viața a circa 30.000 de români.
Tusea, fumatul și răceala au, totuși, legătură între ele - fumătorii sunt mai predispuși îmbolnăvirii. Asta deoarece fumul de țigară scade imunitatea, usucă gâtul, inflamează sinusurile, distruge cilii din fosele nazale, acei perişori responsabili de curăţarea căilor respiratorii de germeni şi virusuri. Astfel, fumătorii răcesc mai des și se vindecă mai greu.
Ce e de făcut?
Nu îți vom spune să te lași de fumat. Este o decizie pe care doar tu o poți lua. Îți recomandăm doar să-ți protejezi mai atent gâtul cu remedii emoliente, antiinflamatoare, cicatrizate și expectorante. Cele mai bune plante în acest sens sunt: pătlagina, nalba mare, lumânărica, teiul, scaiul vânăt, mugurii de pin, de plop, cimbrul și cimbrișorul. De asemenea, e necesar să consumi mai multe fructe, legume, ceaiuri și siropuri bogate în vitamina C și antioxidanți, care contracarează deteriorarea celulelor provocată de fumul de țigară. Dacă vrei să reduci numărul ţigărilor, ceaiul de valeriană îţi vine în ajutor. El te linişteşte şi ajută organismul să scape de pofta de nicotină. Ghimbirul scade, de asemenea, din dorinţa de a fuma, dacă ronţăi o bucăţică proaspătă. Ceaiurile de pedicuţă şi de eucalipt scad și ele dependenţa de tutun.