facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2020-01-07
Vizualizari: 858
Comentarii: 0
Tusea – ce e normal și când să te îngrijorezi

Tusea este un mecanism normal și natural al organismului de a elimina substanțele iritante din căile respiratorii, a curăța gâtul, bronhiile și plămânii de substanțele nedorite și a facilita respirația. În cazul răcelilor, tusea contribuie la vindecare prin faptul că elimină mucusul din căile respiratorii. Ea trece prin niște etape firești și durează, în medie, 18 zile. Există multiple situații în care lucrurile se complică, iar atunci trebuie să ne prezentăm la medic.

Cele mai frecvente cauze ale tusei, în această perioadă, sunt răcelile de sezon. Știm acest lucru dacă tusea e asociată cu nas înfundat, durere de gât, de cap, oboseală și stare generală de rău. De obicei, în primă fază tusea este uscată, apoi evoluează spre tuse productivă, dar cele două forme pot apărea și independent (doar uscată sau doar productivă), ori, în unele cazuri, poate fi tuse mixtă.

Potrivit studiilor, tusea care însoțește răceala durează, în medie, 18 zile și nu e un motiv de îngrijorare. Teoretic, tusea este acută dacă durează sub 3 săptămâni. Ea se poate prelungi până la 8 săptămâni, dacă nu este tratată corespunzător. În acest caz, vorbim despre tuse subacută, rămasă după o infecție respiratorie. Ce depășește 8 săptămâni se încadrează la „tuse cronică”. La aceasta sunt predispuse persoanele care suferă de alergii, boli pulmonare cronice, reflux gastroesofagian, astm bronșic, TBC, tumori, emfizem, sinuzită, fumătorii sau cei care urmează tratament cu medicamente cardiace. Pentru a trata tusea, este necesar să vă prezentați la medic pentru un diagnostic corect și un plan de tratament. În caz contrar, riscurile sunt multiple. O tuse cronică poate da dureri permanente de cap, incontinență urinară, răgușeală, vărsături, dureri toracice și ale peretelui abdominal, tulburări de somn și oboseală. Trebuie să contactați serviciul medical de urgență când apar dificultăți de respirație, febră, hârâit și șuierături în timpul respirației sau tuse cu sânge.

sirop

Bine de știut

Nu luați antibiotice de sinteză pentru a trata tusea „mai repede”. Dacă este cauzată de o infecție virală (cum e de așteptat în această perioadă), antibioticele nu au niciun efect (bun). Trebuie să aveți răbdare și să o lăsați să-și urmeze cursul. O puteți, însă, ameliora cu remedii din plante cu efect emolient, în cazul tusei seci (tei, nalbă, pătlagină), sau expectorant, pentru tusea productivă siropul Plantusin (scaiul vântului, ridiche neagră, muguri de pin, ghimbir).

Este foarte important să luați tratamentul potrivit tipului de tuse. Spre exemplu, nu e recomandat să luați medicamente mucolitice în tuse uscată, pentru a o transforma mai repede într-una cu expectorație. Aceste medicamente care diluează mucusul, administrate în perioada de tuse uscată, irită tractul respirator și veți tuși chiar mai mult.

În paralel, tratați și cauza. Tusea este un simptom al unei probleme de sănătate, nu o boală în sine.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri