Turmericul, cunoscut științific sub denumirea de Curcuma longa, este o plantă înrudită cu ghimbirul. Din cele mai vechi timpuri, turmericul a fost utilizat pe scară largă în remediile tradiționale ayurvedice și chinezești pentru proprietățile sale medicinale complexe. În India un remediu popular străvechi pentru răceli la copii este consumul de lapte cald de turmeric.
Întărește imunitatea
S-a dovedit că turmericul este unul dintre cele mai bune remedii-aliment pentru menținerea, protejarea și creșterea imunității, reducând riscul de îmbolnăvire. În studii, turmericul a demonstrat că prorietăți imunomodulatoare eficiente prin îmbunătățirea răspunsului anticorpilor. Sistemul imunitar produce acești anticorpi pentru a evita germenii și invadatorii străini, cum ar fi răceala obișnuită sau virusul gripal. [1]
Combate infecțiile
Numeroase studii au demonstrat activitatea antimicrobiană cu spectru larg pentru curcumina din turmeric inclusiv activități antibacteriene, antivirale, antifungice. Aceasta are capacitatea de a inhiba virusurile gripale, virusul sincițial respirator, virusul herpetic, stafilococul auriu și alți germeni implicați în infecțiile respiratorii și digestive. [3]
Reduce inflamațiile
Poate cel mai cunoscut beneficiu pentru sănătate al turmericului este capacitatea sa de a reduce durerea în afecțiunile inflamatorii. Această capacitate de a regla procesul inflamator al organismului permite turmericul să împiedice sistemul imunitar să reacționeze excesiv la invadatorii străini. Deoarece multe dintre simptomele răcelii și gripei derivă din inflamație, curcumina ajută la scăderea severității acestora și poate ajuta la scăderea febrei și eliminarea durerilor de gât. [2]
Reduce reacțiile alergice
Cercetările arată că turmericul are efect antialergic asupra organismului, ceea ce îi conferă capacitatea de a reduce rinoreea apoasă, tusea iritativă dată de hipereactivitatea bronșică, lăcrimarea, strănutul repetat. Capacitatea curcuminei de a inhiba eliberarea de histamină o face eficientă și în tratarea astmului, bronșitelor și rinitelor alergice. [4]
Este un antioxidant puternic
Turmericul are proprietăți antioxidante care ajută în lupta împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ produs atât de factori externi precum poluarea, cât și de factori interni cum este în cazul daunelor
produse de toxinele microbiene în cazul unor infecții puternice. [2]
Este sigur, fără efecte adverse
Diverse studii au arătat că turmericul nu provoacă reacții adverse asupra funcției hepatice și renale și este sigur și la doze mari. Chiar utilizarea turmericului reduce riscul efectelor secundare ale consumului de medicamente.[2]
Datorită acestor proprietăți și a profilului de siguranță ridicat, turmericul se regăsește în formula siropului Bebe Biosept, produs 100% natural cu eficiență dovedită în infecții virale la sugari și copii mici.
Bibliografie
- Yadav VS, Mishra KP, Singh DP, Mehrotra S, Singh VK. Efectele imunomodulatoare ale curcuminei. Imunofarmacol Imunotoxicol. 2005; 27 :485–97.
- Rahmani AH, Alsahli MA, Aly SM, Khan MA, Aldebasi YH. Role of Curcumin in Disease Prevention and Treatment. Adv Biomed Res. 2018 Feb 28;7:38.
- Moghadamtousi SZ, Kadir HA, Hassandarvish P, Tajik H, Abubakar S, Zandi K. O revizuire a activității antibacteriene, antivirale și antifungice a curcuminei. Biomed Res Int. 2014; 2014 :186864.
- Kurup VP, Barrios CS. Immunomodulatory effects of curcumin in allergy. Mol Nutr Food Res. 2008 Sep;52(9):1031-9.