Aparatul digestiv are ca funcție principală digestia și absorbția substantelor alimentare, deci joacă un rol esențial în nutriția organismului. Prin digestie înțelegem totalitatea transformărilor mecanice, fizice și chimice pe care le suferă alimentele în diferite segmente ale tubului digestiv.
Indigestia, numită medical și dispepsie (dispepsia își trage numele din cuvintele grecești "dis", ce înseamnă „dificil”, și "peptein", ce se traduce prin „a digera”) poate avea, însă, mai multe cauze și poate fi însoțită și de alte simptome.
Există numeroase cauze care duc la apariția dispepsiei: mesele copiase, ingestia rapidă de alimente, ingestia de alimente foarte reci sau fierbinți, alimentele tip fast food, alimentele picante, consumul excesiv de cafea, alcool, ciocolată, băuturi carbogazoase, consumul excesiv de alcool, fumatul, aerofagia (înghițirea de aer), stresul.
Acelora dintre dumneavoastră care, cu toate recomandările de dietă sănătoasă, echilibrată, fac greșeli alimentare, le recomand capsulele DIGEȘTIE UȘOARĂ. Ele conțin fructe de coriandru, frunze de dafin, rizomi de obligeană, rădăcină de gentian, rizomi de ghimbir, extract de Carica papaya standardizat în papaină, extract de Ananas comosus standardizat în bromelaină, seminţe de muştar.
Fructul de papaya conţine o enzimă numită papaină, care are puternice proprietăţi proteolitice (ajută la digestia proteinelor), având efecte asemănătoare pepsinei (enzimă secretată la nivelul stomacului).
În ananas se găseşte bromelaina, o enzimă capabilă să degradeze proteinele, necesară și eficientă în digerarea rapidă a substanţelor nutritive.
Datorită proprietăţilor stomahice (secretorii), carminative (elimină gazele) și antispastice, coriandrul se foloseşte ca tonic al stomacului şi intestinelor, pentru stimularea poftei de mâncare, combaterea balonărilor şi a colicilor intestinale.
Frunzele de dafin stimulează digestia, au proprietăţi carminative, antispastice, detoxifiante. Foarte utile în indigestii şi balonări.
Ghimbirul este un foarte bun stimulent digestiv, calmant în durerile abdominale, elimină gazele şi senzaţia de greaţă, creşte pofta de mâncare, stimulează metabolismul.
Obligeana se foloseşte ca stimulent al secreţiei gastrice şi biliare, mărind pofta de mâncare şi îmbunătăţind capacitatea de digestie. Este utilă în caz de hipoaciditate gastrică, anorexie (lipsa poftei de mâncare) de cauză nervoasă, enterocolite spastice.
Genţiana conţine principii amare care stimulează secreţia salivei, a sucurilor gastrice şi intestinale, stimulează contracţia vezicii biliare şi evacuarea ei în intestin, ajutând la realizarea unei digestii normale.
Muştarul alb stimulează secreţia gastrică, reduce colesterolul, are acţiune laxativă, normalizând tranzitul intestinal. Este recomandat în digestia lentă/indigestie, hipoaciditate, greaţă, balonări, colici postprandiale (după servirea mesei), lipsa poftei de mâncare; favorizează digerarea alimentelor după mese copioase.
Pentru că ceaiurile au un rol și un loc important în combaterea suferinței la nivel digestiv, vă recomand ceaiul DIGESTIE UȘOARĂ (anason, fenicul, mentă, rozmarin, busuioc, lemn-dulce, cicoare) foarte plăcut la gust și eficient în eliminarea disconfortului gastric. Consumată după fiecare masă, infuzia favorizează o digestie ușoară, contribuind la suprimarea balonărilor și la eliminarea gazelor intestinale.