Tu știi care este diferența dintre infuzie, decoct și macerat la rece? – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Tu știi care este diferența dintre infuzie, decoct și macerat la rece?

Articole

Pentru a beneficia din plin de proprietățile ceaiurilor medicinale și a te bucura de gustul lor, trebuie să știi să le prepari corect. Unele plante trebuie ținute doar câteva minute în apă fierbinte, altele se fierb; în alte cazuri, le poți lăsa peste noapte în apă. Aceste metode poartă denumiri diferite – infuzie, decoct, macerat la rece – și se aleg în funcție de tipul plantelor sau de efectele pe care dorești să le obții de la ele.

Florile și frunzele se infuzează

Pentru infuzie, se pretează partea aeriană a plantei, frunzele și florile. Infuzia presupune menținerea plantei în apă fierbinte timp de 5-15 minute. Vasul se ține acoperit, apoi se strecoară și se bea. Timpul de infuzare variază de la plantă la plantă, astfel că trebuie să citești instrucțiunile de preparare de pe ambalajul ceaiului. Unele trebuie ținute 5 minute, altele 10-15 minute. Ceaiurile albe, verzi și negre, de exemplu, se țin chiar mai puțin, între 1 și 5 minute. „Dacă lași ceaiul verde mai mult în apa fierbinte, nu se distrug antioxidanții, dar se extrag mai multe taninuri, care dau acel gust amar neplăcut”, explică medicul Fares, Dalia Faur.

Din rădăcini și scoarță se face decoct

Rădăcinile și scoarța plantelor, fiind mai dure, trebuie fierte timp de 5-10 minute pentru a extrage din ele principiile active. Vorbim în acest caz despre decoct. „Se pune ibricul cu apă pe foc, se adaugă planta, iar timpul de fierbere se calculează din momentul în care începe să clocotească. În acest fel se prepară ceaiurile de scoarță de stejar, de crușin și de salcie, de rădăcină de urzică vie sau de valeriană. Prin fierbere, se extrag mai bine anumite substanțe active, care prin infuzie nu ar atinge concentrația necesară producerii efectului terapeutic”, adaugă medicul Fares.

În ce situații poți prepara macerat la rece

Maceratul la rece este o metodă mai puțin cunoscută de consum a plantelor medicinale. De data aceasta nu mai folosim apă fierbinte, ci rece. Planta se pune într-o cană cu apă plată rece și se lasă 8 ore la temperatura camerei, eventual de seara până dimineața. Lichidul rezultat se strecoară și se consumă (dacă vrei, îndulcit cu miere și stropit cu lămâie, după gust). Potrivit specialistului Fares, la macerat se pretează plantele care conțin mucilagii, precum nalba, pătlagina, teiul: „Mucilagiile sunt foarte utile în calmarea tusei seci. Dacă din aceleași plante am face infuzie, vom extrage alte substanțe care au cu totul alte proprietăți. Să luăm ca exemplu teiul: infuzia are efect calmant, antiinflamator, ajută la relaxare, combate insomnia, scade febra. Maceratul la rece din tei are efect antitusiv”.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.