Nu doar mâncatul în exces, poftele și stilul de viață nesănătos duc la îngrășare. Metabolismul are și el un cuvânt de spus. Iar acesta variază de la om la om. Unii, vezi bine, pot mânca orice, oricât și la orice oră fără să ia în greutate; alții, în schimb, sunt mereu la dietă și parcă asimilează și „aerul pe care-l respiră”. Dacă te situezi în cea de-a doua categorie și natura nu a fost așa generoasă cu tine, încât să te înzestreze cu arderi rapide, îți poți lua soarta în propriile mâini. Există câteva trucuri prin care poți stimula metabolismul.
Ca să înțelegi mai bine, metabolismul este un proces care „decide” cât de rapid este consumată energia din alimente. La persoanele cu metabolism alert, hrana e transformată rapid în energie. La celelalte, o parte din calorii se depune sub formă de grăsime. Diferențele de metabolism sunt date de moștenirea genetică, de sex (bărbații tind să aibă arderi mai rapide) și de vârstă (după 40 de ani, metabolismul se lenevește). Deși nu ai cum să controlezi nici genetica, nici vârsta, nici sexul pentru a-ți îmbunătăți metabolismul, sunt alte metode pentru a-l accelera. Țin de stilul de viață, de alimentație, de sport, de evitarea anumitor greșeli.
Mănâncă puțin și des. Nutriționiștii recomandă 3 mese principale și 1-2 gustări, în detrimentul a 1-2 mese consistente pe zi, deoarece, în pauzele prea lungi, metabolismul intră și el în repaus.
Bea multă apă. Organismul are nevoie de ea ca să proceseze caloriile, iar dacă ești deshidratat, metabolismul își încetinește motoarele.
Dormi suficient. Un somn mai scurt de 7 ore pe noapte perturbă hormonii care controlează arderile în organism. În plus, obosit fiind, vei tinde să mănânci mai mult ca să capeți energie.
Fă sport. Mizează pe exerciții aerobice care revigorează organismul, stimulându-l să ardă rapid calorii. Chiar și după ce ai terminat exercițiile, metabolismul va rămâne alert câteva ore.
Pune niște mușchi pe tine. Corpul nostru arde calorii și consumă energie în permanență pentru susținerea organelor vitale. La persoanele cu mușchii mai dezvoltați, rata metabolică e ridicată. O jumătate de kilogram de mușchi arde 6 calorii pe zi doar pentru a se susține, în timp ce o jumătate de kilogram de grăsime arde doar 2 calorii. Așadar, la sală, sunt bune și exercițiile de forță, care cresc masa musculară.
Apelează la ajutorul plantelor. Există ceaiuri, capsule și plicuri solubile cu mixuri din plante medicinale care au puterea de a activa arderea grăsimilor, cresc termogeneza, stimulează eliminarea toxinelor, scad pofta de mâncare și oferă o senzație de sațietate. Fiind naturale, din plante, nu au efecte adverse dacă sunt consumate conform prospectului; nu dau dependență și aduc doar beneficii organismului tău.
Consumă și mâncare picantă. Nu este o glumă, nutriționiștii au constatat că ardeiul iute, piperul, ghimbirul, scorțișoara stimulează arderile.
Nu ține cure de slăbire agresive, cu deficit mare de calorii. Provoacă dezechilibre mari în organism, încetinesc metabolismul, duc la pierderi de masă musculară și provoacă efectul de yo-yo, adică te vei îngrășa mult mai rapid când începi să mănânci normal. În plus, în timpul acestor cure de slăbire, pierzi și masă musculară prețioasă.
Nu renunța la carne. Proteinele de calitate sunt mai indicate decât carbohidrații deoarece organismul depune mai mult efort și arde de două ori mai multe calorii pentru digerarea lor.