Dacă vrei să afli care este cura de slăbire ideală, care e secretul abdomenului plat și al eliminării kilogramelor în plus, te vom dezamăgi. Nu există dietă ideală. Ce ți se potrivește ție nu i se potrivește altuia și invers. Există însă câteva sfaturi de alimentație sănătoasă general valabile care ar ajuta pe oricine să-și mențină silueta.
Renunță sau măcar redu porția de alimente care îngrașă. Pâinea, pastele, dulciurile, produsele de patiserie... toate acestea nu sunt prietene cu silueta. Dacă nu poţi fără pâine, alege-o pe cea din făină integrală, care te menţine sătul mai multă vreme și menţine un nivel optim al zahărului în sânge. Pâinea albă creşte rapid glicemia, îţi dă energie pe care, dacă nu o arzi, se transformă în grăsime.
Bea apă cu lămâie dimineața, înainte de micul dejun. Se va îmbunătăți procesul de digestie a alimentelor care urmează să fie consumate și ajută la detoxifierea organismului. Apoi, lâmâia este cel mai bun alcalinizat pentru organism, întărește imunitatea și este plină de vitamine.
Nu mânca mult seara. Caloriile consumate nu mai au timp să se ardă peste noapte.
Ține un jurnal alimentar, în care să notezi tot ce mănânci și ce bei într-o zi, cu orele și cantitățile precise. Este cel mai bun instrument de evaluare și control al unei diete pentru că, dacă mănânci haotic, niciodată nu vei putea slăbi. În plus, pe lângă autoevaluare, e și un element puternic de automotivare. Vei controla mai bine numărul caloriilor consumate și nu vei mai ciuguli cu așa mare ușurință între mese.
Redu aportul de sare. Ea favorizează retenția de apă în organism şi nu trebuie să depăşească 5 grame pe zi. Mai bine spus, o jumătate de degetar. Trebuie să ai în vedere că în absolut toate gustările consumate, inclusiv în dulciuri, există sare. După cum zahăr există și în pâine, covrigei, ketchup și alte alimente așa-zis „sărate”.
Meniul tău dintr-o zi trebuie să fie împărțit în: 50-55% glucide, 30-35% grăsimi și 12-15% proteine. Respectând aceste proporții, organismul va beneficia de toți nutrienții de care are nevoie. Proteinele ar trebui să fie 50% de origine animală și 50% de origine vegetală (fasole, mazăre, soia, nuci etc.). În ceea ce privește grăsimile, optează pentru cele bune, iar cele trans să fie sub 2%.
Alege fructe şi legume de sezon, chiar dacă sunt de la solar, în defavoarea fructelor exotice, coapte pe vapor.
Bea multe ceaiuri și apă. Te mențin hidratat și, de cele mai multe ori, umplu stomacul și țin de foame. Un truc aplicat în curele de slăbire este să bei un pahar de apă cu o jumătate de oră înainte de masă.
Alege alimente bogate în antioxidanți, care ard grăsimile. Scorțișoara, ceaiul verde, Yerba Maté sau Guarana, sub formă de ceai, pulbere încapsulată sau tinctură, stimulează lipoliza și termogeneza, scad pofta de mâncare.