×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Trifoi roșu – sursă de fitoestrogeni naturali –

Articole

Trifoiul roşu este o plantă furajeră şi medicinală perenă, cu o tulpină ce poate atinge până la un metru înălţime, fiind muchiată şi doar puţin ramificată. Creşte sub formă de tufe, nu numai în culturi, ci şi în stare sălbatică – prin pajişti, fâneţe, poieni de pădure.

Conține flavonozide – compuși activi cu acțiune fitoestrogenică, acid salicilic, mucilagii, vitamine și minerale. Are proprietăți antiinflamatoare, estrogenice, diuretice și sedative, dar este folosită în prinicipal datorită componentei fitoestrogenice, în perioada de menopauză şi pre-menopauză. Aceste flavonozide sunt modulatori selectivi ai receptorilor de estrogeni, adică se leagă de receptorii estrogenici şi mimează acţiunea lor.

S-a evaluat efectul unor ovule cu flavonozide timp de 3 luni comparativ cu ovulele cu acid hialuronic pentru ameliorarea simptomelor specifice atrofiei vaginale. 62 femei au primit intravaginal 97 μg de genisteină sau 5 mg de acid hialuronic zilnic timp de 15 zile consecutive/lună timp de 3 luni. După 90 de zile de studiu, a fost obținută o îmbunătățire semnificativă în cazul simptomelor genitale (uscăciunea, mâncărimea, dispareunia) și în cazul valorii de maturare a celulelor (p <0,001) în ambele grupuri; îmbunătățirea produsă de genisteină a fost mai eficientă în special în ceea ce privește scorul genital, fiind o alternativă în cazul atrofiei vaginale.

Trifoiul roșu îl regăsim în ovulele Ginosept trofic, dispozitiv medical de clasa I, care se adresează femeilor cu atrofie (uscăciunea vaginala) în perioada de menopauză, premenopauză sau în perioada de alăptare. Eficiența dovedită ca unic tratament în 98,67% dintre cazuri.

Bibliografie

Le Donne M, Caruso C, Mancuso A, Costa G, Iemmo R, Pizzimenti G, Cavallari V. The effect of vaginally administered genistein in comparison with hyaluronic acid on atrophic epithelium in postmenopause. Arch Gynecol Obstet.2011 Jun;283(6):1319-23.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.