Tuse persistentă, durere în piept sau în gât, dificultăți de respirație, uneori febră – sunt simptomele traheobronșitei, o afecțiune inflamatorie asociată cel mai adesea gripei și care apare de obicei în sezonul rece. Dar nu numai! Această problemă de sănătate poate avea mai multe cauze. Specialiștii Fares îți explică pe larg cum apare, cine e predispus să o dezvolte, dar și cum poate fi tratată traheobronșita, cu remedii naturiste.
Ce este traheobronșita
Este o afecțiune inflamatorie care afectează căile respiratorii, mai exact traheea (zona care pornește din gât, de la „mărul lui Adam”, până la bifurcația bronhiilor) și bronhiile (cele două canale prin care aerul ajunge la plămâni). Această afecțiune este, de fapt, o combinație între bronșită și traheită, pentru că ambele zone ale căilor respiratorii sunt inflamate, afectate.
Care sunt cauzele traheobronșitei
De cele mai multe ori, este rezultatul unei infecții virale sau bacteriene. Dar poate fi dată și de alți factori externi.
· Infecțiile virale sau bacteriene
Virusurile respiratorii (gripa, rinovirusurile, adenovirusurile) sunt cele care dau, în proporție de 50% până la 90%, traheobronșită. Apare adesea în sezonul rece, predispuși fiind copiii mici și vârstnicii cu boli cronice și sistem imunitar slăbit. Anumite bacterii (ex. streptococcus pneumoniae) pot cauza și ele traheobronșită.
· Alergiile
Reacțiile alergice la polen, praf, mucegai sau alți alergeni care pătrund în organism pe cale respiratorie pot provoca, de asemenea, inflamații.
· Anumiți factori iritanți
Fumul de țigară, praful, poluarea, unele substanțe chimice irită gâtul și căile respiratorii. La fel și expunerea la temperaturi extreme – aer foarte cald, foarte rece sau foarte uscat.
Cum se manifestă traheobronșita
- Tusea este primul și cel mai important simptom. La început este seacă, iritativă, apoi, pe parcurs, devine umedă, productivă, cu expectorație. Acestă tuse durează, în medie, 10-14 zile, dar se poate întinde până la 3 săptămâni
- În funcție de gravitatea tusei, pot apărea dureri în gât sau în piept, dificultăți de respirație, senzație de lipsă de aer.
- Când în peisaj apare febra, putem suspecta o infecție bacteriană.
Tratament naturist pentru traheobronșită
În general, tratamentul naturist pentru traheobronșită este axat pe simptome, adică pe tratarea tusei. Este principala manifestare a acestei afecțiuni și nu trebuie deloc ignorată. Pe lângă faptul că nu te lasă să te odihnești noaptea, că e extrem de neplăcută ziua, tusea acută netratată corespunzător se poate croniciza sau pot apărea complicații (bronhopneumonie, pneumonie interstițială, suprainfecție bacteriană). Tratamentul depinde de tipul tusei.
- Când tusea este seacă, uscată, iritativă, apelează la remedii din plante cu efect calmant, emolient, antispastic: tei, pătlagină, nalbă, anason, fenicul, plămânărică, lemn dulce.
- Când tusea este productivă, sunt necesare remedii care fluidifică secrețiile bronșice și stimulează eliminarea lor: cimbru, cimbrișor, muguri de pin, ghimbir, iederă, scai vânăt.
Remediile naturiste pentru bronșită sunt sub formă de ceaiuri, siropuri, comprimate de supt și capsule din plante. Toate au rolul lor, sunt extrem de importante și pot fi administrate concomitent.
În bronșită, ceaiurile sunt necesare pentru hidratare. În caz de tuse uscată, ele mențin gâtul umed și, astfel, calmează iritația; iar în tusea productivă, ajută la fluidificarea secrețiilor și la eliminarea lor mai ușoară.
Siropurile de tuse sunt rețete mai complexe, din mai multe plante și uleiuri esențiale. Fares a combinat, în siropurile Plantusin, plante care acționează atât pe tusea uscată, cât și pe cea productivă. Astfel, nu mai trebuie să-ți faci griji dacă iei siropul potrivit pentru tipul tău de tuse.
Capsulele pentru bronșită sau traheobronșită acționează mai rapid, efectul lor instalându-se în 3-4 zile. Și acestea, la Fares, sunt naturale, din uleiuri esențiale.
Ține cont că, în situația în care traheobronșita este de natură bacteriană, vei avea nevoie de antibiotice. Tratamentul naturist pentru infecții respiratorii bacteriene este și el sub formă de capsule, siropuri și soluții, potrivite pentru toate vârstele și nevoile.
Alte soluții la care poți apela pentru a scăpa de tuse
- Gargara cu apă sărată
Este un remediu naturist pentru bronșită simplu, eficient și la-ndemâna oricui. Dezinfectează gâtul, reduce inflamația și ameliorează tusea. Se dizolvă o jumătate de linguriță de sare într-o ceșcuță cu apă caldă și se face gargară timp de 30 de secunde.
- Inhalațiile cu aburi
Sunt benefice atât în tusea uscată (pentru că umezesc și calmează gâtul iritat), cât și în tusea productivă (deoarece căldura aburului fluidifică secrețiile bronșice, le face mai ușor de eliminat și curăță căile respiratorii). Pentru un plus de efect, adaugă în apă plante medicinale sau uleiuri esențiale.
- Atenție la alimentație!
Până la vindecarea completă, ajustează-ți puțin stilul alimentar! Evită mâncărurile picante, dure, acre sau uscate, care irită gâtul, precum și pe cele care contribuie la formarea și îngroșarea mucusului (dulciuri, lactate, făinoase). Axează-te, în schimb, pe legume și fructe proaspete, supe, carne slabă, piureuri.
Dacă simptomele nu se ameliorează în 3 săptămâni sau dacă revin ori se agravează, în ciuda tratamentului pentru traheobronșită administrat, mergi urgent la medic. Iar pentru a preveni, pe viitor, astfel de probleme, întărește-ți imunitatea și încearcă să eviți contactul cu persoane bolnave.