Apa băută din surse nesigure, consumul de fructe și legume nespălate, mâinile murdare duse la gură... toate acestea favorizează apariția paraziților intestinali. Copiii sunt cei mai predispuși, însă nici adulții cu imunitatea slăbită nu sunt ocoliți. Află cum se manifestă infecția și care sunt metodele de tratament!
Simptome
„Musafirii nepoftiți” din intestin sunt de mai multe tipuri: nematode (limbrici, oxiuri), cestode (tenia), trematode (viermi lați) sau protozoare (giardia). Cum știm că-i avem? Destul de greu. Simptomele pe care le dau parazitozele digestive sunt banale și vagi, precum diaree, balonare, oboseală, scăderea apetitului, greață, dureri abdominale, somn agitat, uneori scădere în greutate. După cum vedeți, sunt manifestări obișnuite în cazul copiilor, care pot fi comune cu cele date de alte afecțiuni digestive, precum infecțiile intestinale ce apar din cauza perturbării florei intestinale. Alteori, cei afectați pot să nu prezinte niciun simptom. Astfel, pentru a pune diagnosticul corect, tot ce trebuie făcut este un banal examen coproparazitologic (scaun). Pentru excluderea unei parazitoze sunt necesare minimum 3 examinări negative consecutive ale scaunului, la interval de 7-10 zile. În afară de acest test, se mai pot face și alte investigații de laborator (spre exemplu hemoleucograma, ce poate releva prezența eozinofiliei sau a anemiei secundare).
Riscuri
Parazitozele digestive, odată identificate, trebuie tratate cât mai repede. În caz contrar, se ajunge la cronicizarea simptomatologiei, la anemie, scădere în greutate, tulburări de atenție, apariția sindromului de colon iritabil, scăderea imunității, cu risc de a face noi afecțiuni (infecții ale tractului urinar, infecții ale pielii, alergii). Bineînțeles, există riscul infectării altor persoane. Nu trebuie să se ajungă acolo! Orice parazitoză digestivă se poate trata foarte ușor cu remedii naturale.
Tratamentul recomandat
Sunt indicate plantele care au efecte antiparazitare (uleiurile esențiale de eucalipt, nucșoară, ti-tree), de eliminare din organism a toxinelor rezultate (uleiuri de scorțișoară și lemongrass), de combatere a disconfortului abdominal (cimbru, pelin, coriandru, fenicul, iarbă mare) și de refacere a mucoasei tractului intestinal. Tot aceste remedii naturale acționează și pe creșterea capacității de apărare a organismului, optimizarea digestiei și chiar redarea poftei de mâncare. Siropurile Vermicin cu miere și extracte apoase de frunze de boldo, de nuc, rădăcină de iarbă mare, fructe de coriandru și de anason sunt ideale pentru copii. Sunt gustoase și au efect antibacterian, antiparazitar, antispastic intestinal. Peste 3 ani, la aceste siropuri se poate asocia și un ulei esențial blând cu efect antiparazitar, cum e uleiul de ti-tree. Doza potrivită este de 1-2 picături la o linguriță de sirop antiparazitar, de 3-4 ori pe zi. De la vârsta de 6 ani se pot administra și capsule din plante medicinale cu acțiune antiparazitară, în cure de 10-14 zile, cu pauză de două săptămâni între cure. În cazul copiilor de peste 14 ani și al adulților, se pot folosi remedii naturale mai puternice, pe bază de uleiuri esențiale cu efect antiparazitar. Administrarea se face conform indicațiilor de pe ambalajul produsului, corespunzător vârstei și dozei pe zi, în cure de maximum 3 săptămâni. Asta deoarece, în doze prea mari sau luate timp îndelungat, uleiurile esențiale pot afecta mucoasa tractului digestiv sau pot apărea alte efecte adverse. Toți membrii familiei trebuie să urmeze tratament.
În paralel, atenție mai mare la regulile de igienă din familie, pentru a preveni reinfectarea, și la dietă: se beau multe lichide, se consumă fibre (care ajută la eliminarea paraziților) și probiotice (care mențin sănătatea florei intestinale).