Imunitatea poate fi evaluată prin teste de sânge (hemoleucograma și imunograma), însă dacă nu îți e la-ndemână să le faci, te poți ghida după anumite semnale pe care ți le dă organismul. Învață să ții seama de ele și, dacă apar, să iei măsuri.
Semnele unei imunități scăzute
Imunitatea scăzută se manifestă în moduri și grade diferite. La început, simptomele sunt ușoare, vagi și te pot duce cu gândul la multe alte cauze posibile. Doar corelate, doar dacă îți cunoști bine corpul, poți trage concluzii corecte. De obicei, un sistem imunitar scăzut se manifestă prin oboseală accentuată, asociată cu insomnie, lipsă de concentrare, chiar depresie; răceli frecvente cu vindecare greoaie; infecții urinare repetate; răni care se vindecă greu; inflamarea ganglionilor limfatici. Episoadele dese de herpes bucal sau genital sunt și ele un semn de imunitate scăzută. Virusul se află în stare latentă în organism și se reactivează atunci când sistemul imunitar este slăbit. Și candidoze bucale sau genitale pot să te pună pe gânduri – pe piele sau în organism trăiesc anumite ciuperci care, în mod normal, nu sunt periculoase, dar în condiții de imunitate scăzută, ele se pot înmulți și provoca infecții.
Când și de ce scade imunitatea?
Capacitatea de apărare a organismului variază de-a lungul vieţii, poate chiar de la un sezon la altul, de la o lună la alta. Cei mai predispuşi la scăderea imunităţii sunt copiii mici, bătrânii, femeile însărcinate sau cele care sunt în „zilele sensibile”, precum şi adolescenţii aflaţi în perioadele de creştere intensă. În perioadele de convalescență se poate înregistra, de asemenea, o scădere a imunității. În afară de aceste cazuri, răspunsul imun poate fi afectat și de anumiți factori externi, care țin de stilul nostru de viață. Stresul, lipsa sportului, somnul deficitar, fumatul, consumul de alcool, administrarea de antibiotice de sinteză, expunerea excesivă la soare, alimentația nesănătoasă și dezechilibrată... toate acestea ne sabotează imunitatea.
Soluții
Ce e de făcut? Simplu – tot ceea ce cauzează scăderea imunității trebuie schimbat la 180 de grade. Renunță la fumat, ia măsuri împotriva stresului și acordă mai multă atenție stării tale psihice, dormi mai mult, fă sport, mănâncă sănătos! Pentru că, da, poți să mănânci fără să te hrănești cu adevărat, fără să-i dai organismului proteinele de calitate, vitaminele și mineralele de care are nevoie. Informează-te, consultă un nutriționist dacă simți nevoia. O altă soluție este să intri din când în când în câte un magazin naturist. Aici găsești o mulțime de bunătăți sănătoase pline de vitamine, minerale și oligoelemente care susțin buna funcționare a organismului, de la ceaiuri pentru imunitate și extracte din plante, siropuri pentru imunitate și sucuri de fructe de pădure, produse ale stupului, până la capsule cu ciuperci medicinale și comprimate masticabile cu echinacea si vitamina C ce conțin nutrienți valoroși. Alege un plan de imunizare, urmează-l timp de 2-4 luni și vei vedea că, la final, te vei simți alt om!