Te-ai săturat să stai în fiecare iarnă cu nasul în batistă, să cazi secerat de viroze și răceli o dată la câteva săptămâni, să faci repetat infecții și toate bolile să se prindă de tine? Dacă da, atunci ia măsuri acum, la început de sezon rece. Este cel mai bun moment pentru a începe o cură de întărire a imunității. În magazinele naturiste găsești o gamă largă de „bunătăți” pe care le poți folosi într-o cură de 3-6 săptămâni. Iată care sunt cele mai bune!
Ciupercile medicinale
Ganoderma, shiitake, maitake, enokitake, ghebele tomnatice, polyporus umbellatus și tremella fusciformis sunt considerate superalimente cu puteri remarcabile în întărirea imunității. Conțin vitamine, minerale, proteine, aminoacizi și multiple substanțe active care le conferă proprietăți antivitale, antiinflamatoare, imunostimulatoare, antioxidante, chiar anticancerigene. Ele stimulează producerea de interferon în organism, susțin adaptarea la stres, suprasolicitare fizică și psihică, protejează ficatul și rinichii. Aceste mici minuni ale naturii nu cresc pe toate drumurile. Se găsesc în magazinele naturiste, sub formă de capsule sau pulberi.
Vitaminele
Tot în magazinele naturiste găsești capsule ce conțin un complex de vitamine special dozate în scopul întăririi imunității. Orientează-te spre suplimentele cu vitamina A, vitamina C, B, E și D.
Ceaiurile
Fă-ți provizii cu ceaiuri de echinacea, cătină, afine, merișoare, măceșe, goji, pătlagină etc. Dacă îți faci un obicei din a bea măcar două căni pe zi, organismul tău va fi mai pregătit să înfrunte virozele de sezon.
Siropurile
Ele sunt destinate mai mult copiilor, deoarece sunt dulci, gustoase și ușor de administrat. Găsești siropuri de cătină cu miere, de afine sau de plante pentru imunitate (echinacea, eucalipt, astragalus, ginseng siberian, șovârv, scorțișoară, tinctură de coji de portocale și cătină albă).
Uleiurile esențiale
Reprezintă cea mai rapidă şi mai eficientă metodă de a profita de beneficiile plantelor medicinale din care au fost extrase. Uleiul de cătină, spre exemplu, creşte imunitatea, e antioxidant şi anticancerigen, reducând chiar efectele cauzate de chimioterapie. Uleiurile de busuioc sau mentă au proprietăţi antiseptice, descongestionante, expectorante şi îţi conferă imunitate atunci când sunt epidemii de gripă. Se administrează câteva picături de trei ori pe zi, în miere. Uleiul de cimbru se foloseşte în astenie, oboseală generală şi e de mare ajutor în afecţiuni ale aparatului respirator şi ORL (răceală, gripă, tuse, bronşită etc.). Intern, se administrează atât copiilor (1-2 picături de trei ori pe zi) cât şi adulţilor (3-5 picături de trei ori pe zi). Uleiurile de anason şi de coriandru stimulează şi ele imunitatea, ajutând corpul să se apere împotriva bacteriilor, ciupercilor şi virusurilor. Sunt bune în astenie, oboseală generală.
Tincturile
Acestea întăresc și ele imunitatea. Recomandate sunt cele de cătină, de echinacea, de salvie, de arnică și de propolis. Se consumă câteva picături de trei ori pe zi.
Produsele stupului
Multe magazine naturiste au o secțiune dedicată produselor stupului. Acolo este o mini-farmacie a naturii. În primul rând mierea nu trebuie să-ți lipsească din casă; o poți folosi la administrarea picăturilor de ulei esențial, o poți combina cu polen, cu tinctură de propolis, cu lăptișor de matcă sau cu fructe de aronia și cătină, rezultând adevărate „bombe” de vitamine și minerale. Multe astfel de combinații se găsesc chiar la raionul de produse ale stupului.
Comprimatele masticabile
Sunt alte remedii naturiste pentru întărirea imunității, naturale, gustoase, sănătoase și ușor de administrat. Poți găsi tot felul de rețete și combinații, spre exemplu propolis cu echinacea, cătină, măceșe, vitamine și uleiuri esențiale.