×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Top 5 plante medicinale răcoritoare pe timp de vară

Sfaturi Practice

Deşi ne aduc un plus de optimism şi voie bună, lumina şi căldura soarelui în exces pot cauza o serie de neplăceri : oboseală, crampe musculare, tulburări de ritm cardiac, şoc hipovolemic, şoc caloric, insomnii, perturbări ale unor procese metabolice sau agravarea simptomatologiei unor boli cronice. Pe lângă fructe şi legume, recomandate a fi consumate în cantitate mai mare, pentru a suplini pierderile de apă şi săruri minerale, natura ne oferă ajutor şi prin intermediul plantelor medicinale. Stimulent digestiv

1. Menta este pe primul loc, fiind una dintre cele mai racoritoare plante medicinale. Menta hidratează, tonifica sistemul nervos, inlatură oboseala, crescând capacitatea de concentrare, este antiseptică şi digestivă. Menta pulbere sau su formă de frunze verzi, se poate adăuga în sucuri naturale, salate de fructe, limonadă. Extern se adaugă în apa de baie, sau în uleiul de masaj, conferind o senzație foarte plăcută de răcorire. Frunzele de mentă se prepară şi sub formă de infuzie sau ceai, recomandabil de consumat caldă. Pentru stările de oboseală, se administrează intern 2-3 picaturi de ulei esenţial de mentă, într-o linguriţă de miere de 3 ori pe zi înainte de masă.

2. Rozmarinul este o plantă adaptogenă, tonică, antioxidantă prin carnosol, un acid extras din frunzele sale. lnfuzia de rozmarin este un foarte bun tonic cerebral, care ajută la păstrarea integrităţii creierului. Uleiul esenţial de rozmarin este revigorant, purificator, stimulant, tonic nervos şi acţionează favorabil asupra sistemului circulator şi muscular. Se poate adăuga în uleiul de masaj, în apa de baie, lampa de aromaterapie.

3. Eucaliptul folosit sub diverse forme, este o plantă racoritoare, similară mentei, ce scade temperatura corpului. Sub formă de ceai sau ulei esenţial are un efect înviorator, de prospeţime, înlăturând oboseala, durerile de cap, febra, infecţiile. Calmează stările emoţionale intense şi favorizează concentrarea. Se poate adăuga în apa de baie, uleiul de masaj sau se foloseşte sub formă de comprese.

4. Cătina numită şi “ginsengul românesc” este o plantă cunoscută pentru proprietăţile ei revigorante, continutul bogat în vitamine si acţiunii ei benefice asupra vaselor de sânge, inimii, sistemului nervos şi imunităţii. Ceaiul de cătina este un bun vitaminizant şi tonic general, foarte util în zilele toride cănd nevoile de vitamine şi minerale sunt crescute.

5. Salvia consumată sub formă de infuzie sau ceai, este utilă persoanelor care transpiră foarte mult. Ameliorează circulaţia sanguină şi limfatică şi este uşor antihipertensivă. Este utilă în anxietate, suprasolicitare, astenie neuropsihică.

 

 

Asocieri recomandate

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.