Uscată, seacă (în stadiu incipient), sau productivă, expectorantă (pe parcurs), tusea este unul dintre cele mai supărătoare simptome ale răcelii. Cu cât acționăm mai repede, încă din momentul apariției, cu atât grăbim procesul de vindecare. Cele mai bune „arme” împotriva tusei se găsesc în natură. Există plante cu proprietăți calmante, emoliente, antiseptice, antiinflamatoare și expectorante pe care le puteți consuma sub formă de ceai, sirop, comprimate de supt sau tincturi.
Scaiul vânăt
A fost folosit din cele mai vechi timpuri contra tusei convulsive, iar cercetările moderne au demonstrat ceea ce bunicii noștri, în parte, știau: scaiul vânăt fluidifică secrețiile bronșice, ajutând la eliminarea lor din căile respiratorii, și are efect antispastic, calmând accesele de tuse. Alte bile albe ale scaiului vânăt sunt: efectul antiinflamator, prin care reduce senzația de disconfort pe care o resimțim în piept, precum și efectul antiseptic, grație căruia distruge agenții patogeni (virusuri, bacterii) care au declanșat iritația și inflamarea mucoasei căilor respiratorii. Practic, țintește atât simptomul (tusea), cât și cauza lui.
Este celebră pentru efectele sale vindecătoare în afecţiunile gâtului, calmează tusea seacă, e emolientă și antiinflamatoare datorită mucilagiilor din compoziție care reduc iritația și spasmul căilor respiratorii.
Pătlagina
Are o istorie în combaterea tusei ce datează încă din Antichitate. Și își merită renumele. Are efect emolient, acționând ca un balsam protector pe mucoasa căilor respiratorii. Alt efect de mare valoare în tratarea tusei este cel cicatrizant al mucoasei bronșice. În plus, este antiseptică, ajutând atât la eliminarea microbilor.
Lichenul de piatră
Este și el fluidifiant al secreţiei bronşice, expectorant, tuberculostatic şi imunostimulator, efecte ce îl recomandă în tratamentul virozelor, laringitelor, traheobronşitelor, bronşitelor, astmului bronşic. În plus, s-a constatat că are un efect antiinflamator comparabil cu cel al ibuprofenului (antiinflamator de sinteză puternic).
Teiul
Este calmant, antispastic, emolient, sedativ și relaxant pentru musculatura bronșică. Ceaiul din flori de tei este ideal seara, înainte de culcare, pentru că te ajută să dormi mai bine. Mai mult decât atât, potrivit unor studii, teiul conține o substanță numită farnesol care crește sensibilitatea unor microbi la acțiunea antibioticelor; microbi care, în lipsa acestei substanțe, pot dezvolta rezistență la respectivele antibiotice.