În fiecare sezon rece, cădem cu toții pradă gripei și răcelii. Le putem „fenta” dacă avem un scut pe măsură, și anume un sistem imunitar puternic. Acest scut miraculos se construiește în decurs de circa patru săptămâni sau mai mult, cu un stil de viață sănătos, cu fructe și legume de sezon, plante medicinale pline de vitamine, puțin sport, multă voie bună și zero stres. În ceea ce privește alimentația, am făcut pentru voi un top al celor mai bune tratamente naturiste de imunitate. Sunt fructe, plante și ciuperci cu proprietăți remarcabile, care se consumă ca atare sau sunt folosite în capsule, ceaiuri, siropuri și tincturi.
Fructele de pădure.
Afinele, cătina, merișoarele, murele și aronia sunt extrem de bogate în antioxidanți, vitamine și minerale care întăresc sistemul imunitar și tonifică organismul. Vă puteți face provizii de fructe proaspete de la piață, pe care să le consumați cu miere, sau sub formă de suc. Ca să aveți peste iarnă, spălați-le bine și păstrați-le în punguțe, la congelator. La magazinele naturiste există siropuri și ceaiuri pe bază de fructe de pădure, foarte sănătoase și bune la întărirea imunității.
Shiitake (Lentinus edodes)
Este un aliment-medicament aflat în topul medicinei tradiționale asiatice. Această ciupercă stimulează șase tipuri de celule ale sistemului imunitar, capabile să înfrângă orice boală infecțioasă ori tumorală. Recomandată, astfel, atât pentru stimularea sistemului imunitar, cât și pentru tonificarea organismului, Shiitake activează celulele „Natural Killer” (n.r. ucigașul natural), ce constituie prima linie de apărare împotriva infecției cu HIV/SIDA, a afecțiunilor canceroase și tumorilor benigne, dar și contra infecției cu virusul hepatitei B sau C, infecției herpetice sau cu papiloma virus.
Fructul de Noni
Este un remediu natural considerat aproape panaceu, cu un efect deosebit asupra imunității prin stimularea limfocitelor T și a macrofagelor. Cunoscut ca fiind „aspirina Polineziei”, Noni are multe proprietăți dovedite de cercetători: antiinflamatorii, antifebrile, antibacteriene, antivirale, antifungice, antialergice, hipoglicemiante, antidepresive, antitumorale, de regenerare celulară și de reducere a colesterolului.
Echinacea
Este „regina” imunității, o plantă recunoscută pentru proprietățile sale antivirale, antibacteriene, antibiotice și imunostimulatoare. Cercetările au arătat că echinacea stimulează producerea de celule albe, care au rolul de a apăra organismul împotriva infecţiilor cu virusuri şi bacterii.
Tinctura de propolis.
Se numără printre cele mai bune remedii naturiste în tot felul de probleme, un adevărat medicament şi antibiotic natural. Tratează cistite, anexite, dureri în gât, tuse, răceli, inclusiv acneea. Însă cel mai important, e foarte bună pentru stimularea sistemului imunitar. Se poate lua cu o linguriţă de miere sau se adaugă în sucuri, limonade, ceaiuri.
Gheara mâței.
Este o liană cățărătoare bogată în antioxidanți, originară din pădurile tropicale amazoniene. I se mai spune „iarba miraculoasă”, iar asta datorită proprietăților sale imunostimulatoare, antiinflamatorii, protectoare celulare și tonice generale.
Uleiurile esențiale.
Conţin tot ce e mai bun dintr-o plantă medicinală, sunt concentrate, puternice, bine asimilate de organism, iar efectele lor benefice îşi fac efectul, uneori, chiar mai rapid decât medicamentele de sinteză. Pe lângă tratarea unui spectru larg de afecţiuni, ele au şi rol în întărirea imunităţii. Spre exemplu, uleiul de cătină, consumat intern, creşte imunitatea, e antioxidant şi anticanceros, reducând chiar efectele cauzate de chimioterapie. Uleiurile de busuioc sau de mentă au proprietăţi antiseptice, descongestionante, expectorante şi îţi conferă imunitate atunci când sunt epidemii de gripă. Se administrează câteva picături de trei ori pe zi, în miere.
Andrographis paniculata
Este o plantă cu flori alb-violet sau purpurii de proveniență asiatică care întărește imunitatea prin stimularea producerii de anticorpi, crește acțiunea celulelor imunitare împotriva celor anormale, are efecte antivirale și antibacteriene, îmbunătățește funcțiile ficatului și rinichilor.
Echilibrează flora intestinală și protejează bacteriile bune care joacă un rol important în funcțiile sistemului imunitar. Sunt necesare mai ales în perioadele în care se administrează un tratament cu antibiotice, acestea din urmă distrugând flora intestinală și implicit imunitatea. Probioticele se găsesc în iaurturi naturale, murături sau suplimente alimentare.
Extractul de usturoi.
Potrivit cercetărilor, usturoiul are un remarcabil efect împotriva virusurilor și bacteriilor. El întărește sistemul imunitar și scurtează perioada de recuperare într-o gripă sau o răceală.