Conţin tot ce e mai bun dintr-o plantă medicinală, sunt concentrate, puternice, bine asimilate de organism, iar efectele lor benefice îşi fac efectul, uneori, chiar mai rapid decât medicamentele de sinteză. Vorbim despre uleiuri esențiale și despre tincturi. Primele se obțin prin distilare cu vapori de apă, metodă naturală care nu distruge substanțele active, iar tincturile sunt extracte din plante obținute prin combinarea cu alcool. Doar câteva picături pot echivala cu o ceaşcă de ceai sau cu o porţie de salată cu legume. Se folosesc pentru o gamă largă de afecţiuni, cât şi pentru întărirea imunităţii, în sezonul rece. Iată care sunt cele mai bune!
Tincturile
Tinctura de echinacea are efect antiinflamator, antibacterian, întărește imunitatea și tratează o gamă largă de infecții, în cazul în care boala s-a instalat deja. Cea de propolis e un adevărat medicament și antibiotic natural. Se poate administra cu alte produse ale stupului, în general miere, sau se adaugă în sucuri, limonade, ceaiuri. Tinctura de arnică are proprietăţi asemănătoare cu cele ale echinaceei, tratează răcelile, afecţiuni ale căilor respiratorii şi durerile în gât, când se face gargară cu o linguriţă de tinctură diluată în apă. Pentru creşterea imunităţii, se iau circa 30 de picături diluate în apă, dimineaţa, pe stomacul gol. E de menționat și tinctura de usturoi - antibacteriană, antivirală, antimicotică, hipoglicemiantă, stomahică, antispastică, antioxidantă, antitumorală, expectorantă, sedativă și multe altele. Dar, în același timp, este excelentă în stimularea imunității. Poți să-ți prepari în casă o astfel de tinctură, ținând la macerat în alcool, timp de 15 zile, 2-3 usturoi pisați. Se consumă câteva picături diluate într-un păhărel cu apă călduță, dimineața, pe stomacul gol.
Uleiurile
Folosite intern, uleiurile esenţiale reprezintă cea mai rapidă şi mai eficientă metodă de a profita de beneficiile plantelor medicinale din care au fost extrase. Uleiurile de busuioc sau mentă au proprietăţi antiseptice, descongestionante, expectorante şi îţi conferă imunitate atunci când sunt epidemii de gripă. Se administrează câteva picături de trei ori pe zi, în miere. Uleiurile de anason şi de coriandru stimulează şi ele imunitatea, ajutând corpul să se apere împotriva bacteriilor, ciupercilor şi virusurilor. Sunt bune în astenie, oboseală generală. Uleiul de cimbru e de mare ajutor în răceală, gripă, tuse, bronșită și alte afecțiuni ale aparatului respirator. Se administrează atât copiilor (1-2 picături de trei ori pe zi) cât şi adulţilor (3-5 picături de trei ori pe zi).
Din cătină, se poate obține atât ulei de cătină, cât și tinctură. Uleiul este un tonic general, imunostimulator, antioxidant, antiinflamator şi cicatrizant, din care se consumă 15 picături, de 2-3 ori pe zi. Tinctura se prepară din pulbere sau din fructele zdrobite, ţinute la macerat, în alcool. Într-o cură pentru întărirea imunităţii, se consumă două linguriţe dimineaţa şi două seara, amestecate cu miere.