Fiecare plantă medicinală e “specializată”, ca un medicament în toată regula, pe câte o afecţiune sau mai multe. Anghinarea și păpădia sunt recomandate pentru afecţiuni ale ficatului, scad colesterolul, usturoiul sau păducelul normalizează tensiunea. Toate sunt pe placul inimii, fie că le foloseşti sub formă de ceai, pulbere, tinctură sau în stare proaspătă. Tinctura este forma cea mai bună de administrare datorită concentratiei, iar substanţele benefice sunt mai rapid asimilate. Iată mai jos 5 tincturi care scad tensiunea şi colesterolul.
Tinctura de păducel are calităţi terapeutice uimitoare, păducelul fiind numit, pe bună dreptate, “planta inimii” sau “planta tinereţii veşnice”. Are proprietăţi vasodilatatoare, antisudorifice, hipotensoare, calmante, reduce riscul de degenerare a vaselor de sânge, fiind indicată în caz de hipertensiune, ateroscleroză, angină pectorală, insuficienţă cardiacă şi tulburări de ritm pe fond nervos. Se administrează o linguriţă de trei ori pe zi, diluată în apă, înainte de masă.
Tinctura de usturoi dilată pereţii vaselor de sânge şi, astfel, scade tensiunea, are acţiune diuretică şi previne accidentele vasculare graţie unei substanţe numite alicină. Usturoiul în sine creşte imunitatea şi elimină toxinele din sânge şi scade nivelul colesterolului. Doza recomandată este de 15-20 de picături de tinctură pe zi, diluate în apă.
Tinctura de vâsc este recomandată şi în caz de hipotensiune, şi în hipertensiune, şi în tulburări de ritm. Practic, ea normalizează tensiunea şi previne bolile de inimă.
Tinctura de păpădie. Se foloseşte în special în curele de detoxifiere pentru că are proprietăți depurative, laxative, diuretice, curăță organismul de deșeuri și, astfel, împiedică trecerea colesterolului în sânge.
Tinctura de anghinare. Anghinarea este o plantă medicinală bună pentru ficat şi care scade colesterolul. Tinctura ajută la metabolizarea grăsimilor în general, a glucidelor și a colesterolului, împiedicând depunerea pe vasele de sânge.
Recomandarea Fares: tinctură Colesterol