Există o sumedenie de legende şi poveşti despre mari invenţii... inventate fie din întâmplare, fie din greşeală.
La noi la Fares – nici vorbă de aşa ceva. Combinarea sutelor de plante medicinale, crearea de noi tratamente şi remedii naturiste şi menţinerea constantă a gustului şi calităţilor terapeutice a celor existente este o ştiinţă. Singurul element subiectiv este pasiunea cercetătorilor de la Fares – din cauză că nu a fost inventat încă un „pasionometru”...
Ştiinţa plantelor permite imaginaţiei să încerce combinaţii de toate felurile – atât pe partea de efect terapeutic, cât şi pe partea de gust şi miros – pentru a creea aceste produse naturiste pe care le consumaţi. Da, vorbim de imaginaţie pe un suport solid de ştiinţă, căci cum altfel ar fi apărut produse inovative precum ceaiurile de fructe gata de băut din gama Theia, sau remedii naturiste precum Capsulele Stomac sănătos şi Capsulele Ficat sănătos, care în urma studiilor clinice efectuate în centre universitare din ţară şi-au demonstrat eficacitatea terapeutică? La fel, vorbim de Biosept, antibioticul natural fără efectele adverse asociate antibioticelor chimice, şi care are un foarte mare succes.
Fiecare nou produs Fares, fie că este ceai medicinal, uleiuri esenţiale, capsule, siropuri sau tincturi, se naşte ţinând cont de două aspecte foarte importante: efectele terapeutice ale combinaţiilor de plante medicinale, respectiv gustul plăcut, atât de necesar unei bune impresii la consumator. La realizarea remediilor, deci a produselor cu rol curativ, primordial este efectul terapeutic. Sigur că atunci când acest produs naturist este sub formă de ceai, avem grijă şi de însuşirile organoleptice, căci dacă nu are şi un gust agreabil, atunci cum îi va fi posibil consumatorului nostru să îl bea timp de 4-6 săptămâni, cât durează de obicei o cură? Aşa că la fiecare ceai medicinal, aceasta este întotdeuna o provocare suplimentară: îmbinarea efectului (principal) cu gustul.
Dar cum și de unde pornim atunci când realizăm noi produse naturiste? La Fares ne preocupăm în permanenţă de dorinţele şi nevoile consumatorilor, aşa cum reies acestea din studiile de piaţă şi care ne ajută să decidem care vor fi noile produse pe care le vom dezvolta. Odată stabilit de principiu un produs cu anumite efecte, începem procesul de documentare ştiinţifică intensă, documentare la care participă întreaga echipă de cercetare – medici, farmacişti, chimişti, biologi, precum şi colaboratorii externi – medici şi farmacişti din diferite oraşe ale ţării.
Asocierea plantelor într-o reţetă este foarte importantă, deoarece plantele nu se combină la întâmplare într-o reţetă, ci există o adevărată ştiinţă a asocierii lor.
Daca vorbim de creearea unui ceai aromat, un „creator de ceai” trebuie să cunoască toate plantele utilizate, să cunoască gustul fiecăreia şi apoi să armonizeze între ele gusturile tuturor plantelor folosite. Creativitatea contează foarte mult. Impresiile gustative create nu trebuie să intre în opoziţie sau să se anuleze, ci trebuie să se pună reciproc în valoare, existând anumite raporturi de ordin cantitativ care trebuie create între plante.
Dacă vorbim de remedii naturiste noi, contează foarte mult munca în echipă, căci la realizarea unui produs terapeutic munceşte o întreagă echipă formată din medici, farmacişti, chimişti, toţi implicându-se în asocierea pe baze ştiinţifice a plantelor într-o reţetă pentru a avea rezultate certe. După realizarea reţetei, aceasta este testată din punct de vedere terapeutic, pentru a avea confirmarea eficienţei sale, înainte ca produsul să fie lansat în piaţă.
Pentru obţinerea unui produs de calitate este nevoie, aşadar, de multă muncă şi documentare, însă nota distinctă şi originalitatea produselor o dau inspiraţia, experienţa şi profesionalismul echipei de la Fares.