Ce poate fi mai neplăcut decât să te trezești noaptea, când ți-e somnul mai dulce, pentru a merge la toaletă?! Nu o dată, ci de mai multe ori! Odihna poate fi compromisă, mai ales dacă adormi greu înapoi. Pentru a scăpa de această problemă, trebuie să-i afli cauza și să o elimini.
În mod normal, un adult produce o cantitate de urină cuprinsă între unul și doi litri, în 24 de ore. Cantitatea variază în funcție de nivelul de hidratare al fiecăruia, de activitatea fizică desfășurată, de starea de sănătate și de stilul alimentar. Așadar, o persoană merge la toaletă de 4 până la 10 ori pe zi. De obicei, pe timpul zilei și foarte rar noaptea. Asta deoarece, pe timpul nopții organismul produce în cantitate mai mare un hormon antidiureic care reglează cantitatea de apă eliminată prin urină. De asemenea, pe timpul nopții nu bem nici atât de multe lichide ca pe timpul zilei (spre deloc); în plus, poziția culcată e de ajutor, căci reduce presiunea asupra vezicii urinare.
Sunt perioade în care somnul de noapte este întrerupt des de nevoia de a merge la toaletă. Cauzele sunt variate, de la stilul de viață, până la diverse probleme de sănătate care trebuie tratate. Acestea sunt:
• O infecție urinară. Dacă nevoia de a merge mai des la toaletă apare brusc și persistă pe timpul zilei, e însoțită de alte simptome precum durere și usturime, senzația că vezica nu s-a golit suficient, febră și stare de rău, atunci cel mai probabil a apărut o infecție urinară. Trebuie să apelezi urgent la antibiotice. Cele de sinteză se dau doar pe bază de rețetă și vin cu o mulțime de efecte adverse. Astfel, o soluție mult mai bună o reprezintă antibioticele naturale, pe bază de uleiuri esențiale. Biomicin urinar de la Fares este un antibacterian puternic pentru infecțiile urinare cauzate de cele mai dificile bacterii. Nu are efecte adverse și e recomandat celor care au rezistență la unele antibiotice clasice.
• Bolile rinichilor sau ale sistemului urinar, hiperactivitatea vezicii urinare sau incontinența urinară se manifestă și ele cu o nevoie crescută de a merge la toaletă pe timpul nopții. Ca să tratezi aceste probleme, mergi la medicul specialist pentru investigații.
• Prostatita este o inflamație a prostatei la bărbați, care poate determina probleme urinare.
Iar la femei, se știe că sarcina poate fi un motiv pentru care vizitele la baie se înmulțesc, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții: fătul apasă pe vezica urinară.
• Diabetul, obezitatea, hipertensiunea arterială sunt alte afecțiuni care produc tulburări ale sistemului urinar și măresc nevoia de a merge la toaletă pe timpul nopții.
Dacă niciuna dintre situațiile de mai sus nu se aplică în cazul tău, poate cauza ieșirilor dese la baie o reprezintă stilul de viață. Încearcă să limitezi consumul de lichide înainte de culcare, mai ales pe cele diuretice. Evită alcoolul, dar și cafeaua, care deshidratează și nu te lasă să dormi bine. De asemenea, ține-ți kilogramele sub control, căci excesul poate crește presiunea asupra vezicii urinare.