În timp ce un adult nici nu își mai aduce aminte când a vomitat ultima dată, la bebeluși aceste episoade sunt aproape la ordinea zilei. Nu trebuie să te îngrijoreze pentru că nu indică neapărat vreun semn de boală. Vărsăturile sunt normale mai ales în primele săptămâni de viață, când organismul micuțului se adaptează hranei, iar corpul lui se dezvoltă rapid. Cu cât copilul crește, cu atât vărsăturile se răresc, iar prezența lor trebuie să-ți dea de gândit ca fiind simptom al unei boli.
Cauzele vărsăturilor în primele luni de viață sunt supraalimentarea, intoleranța la proteinele din lapte sau la lactoză, indigestia, poate și faptul că îl agiți imediat după ce a mâncat. Cauza mai poate fi un virus digestiv, o infecție respiratorie. Nu le confunda cu regurgitațiile, și ele foarte dese la copiii mici, care nu au mușchiul dintre esofag și stomac bine dezvoltat. Regurgitația apare din cauza refluxului gastroesofagian, apare la scurt timp după masă, iar cantitatea eliminată de bebeluş este mult mai mică decât în cazul vomei.
În urma acestor evenimente, rolul tău, ca părinte, este să previi deshidratarea. Dă-i 1-2 măsuri dintr-o soluție electrolitică pe care o poți prepara în casă: se amestecă într-un litru de apă fiartă și răcită o linguriță de sare și 8 lingurițe de zahăr. Apoi, hrănește-l în reprize mai mici (de 5-10 minute) și mai dese. Dacă timp de 8 ore nu a mai vomitat, poți reveni la programul obișnuit de alăptare. După masă, ajută-l să râgâie, nu-l legăna și evită să te joci cu el imediat ca să nu-l agiți. E bine să-l pui într-un scaun semi înclinat circa 30 de minute, dar nu în poziție perfect verticală pentru că se formează o presiune și mai mare pe stomacul lui.
În situația în care cauza vărsăturilor o reprezintă infecțiile respiratorii, e recomandat să-i aspiri năsucul cu pompa cât mai des. Tusea excesivă poate fi și ea o cauză care trebuie tratată. Și plânsul îl poate face să vomite, așa că nu îl lăsa prea mult singur.
Vărsăturile care persistă mai mult de 24 de ore, asociate cu buze și gură uscate, abdomen umflat, lipsa poftei de mâncare, paloarea feței trebuie să vă trimită urgent la medic.