Sulfina este una dintre cele mai populare plante medicinale de la noi din ţară. Creşte pe la marginea terenurilor cultivate, în locurile însorite, la lizierea pădurilor de la câmpie până în zona de munte şi înfloreşte din luna mai până în august. Are un gust amărui, dar vine cu beneficii multiple pentru sănătate, fiind remediu naturist în mai multe tipuri de afecţiuni.
În problemele cu ficatul
Sulfina este un bun hepatoprotector, ajută la regenerarea țesutului hepatic şi-i susţine detoxifierea. În plus, facilitează digestia, fiind indicată în caz de bilă leneşă. Este ingredient de bază în cadrul unor reţete de capsule Hepatofit destinate persoanelor care suferă de steatoză hepatică, hepatită acută şi cronică, care au transaminazele crescute sau consumă alcool, medicamente. Sub formă de ceai, se consumă două căni pe zi.
În caz de hemoroizi, varice şi picioare grele
Această plantă medicinală susţine sănătatea aparatului circulator căci îmbunătățește circulația sângelui în capilare și reduce senzația de picioare grele. Menţine tonusul şi integritatea vaselor de sânge, ajută la fluidizarea sângelui, previne trombozele şi protejează mucoasele puternic vascularizate, în special din zona perianală. Se poate consuma ca atare, sau în combinație cu alte plante bune pentru vasele de sânge. De pildă în combinație cu hamamelis, o plantă ce ajută în caz de varice și hemoroizi, îmbunătăţeşte sănătatea peretelui vascular.
În hipertensiune
Având efect fluidizant sanguin, hipotensor şi vasodilatator, sulfina e de ajutor în cazul puseelor de hipertensiune. Reglează activitatea sistemului cardiovascular, menţine tensiunea în limite normale, linişteşte şi previne infarctul.
În insomnii
Datorită calităţii sale de calmant psihic şi de reglator al activităţii nervoase, ceaiul de sulfină este folosit cu succes în insomnii. Are efect mai puternic sub formă de pulbere, în combinaţie cu sunătoarea.
În caz de răceală şi tuse
Ceaiul de sulfină e un remediu naturist excelent în caz de răceală, tuse, astm, căci ajută la eliminarea secreţiilor bronşice şi la uşurarea respiraţiei.
Reduce aftele bucale, gingivita şi abcesele dentare
Florile de sulfină au acţiune astringentă, calmantă, cicatrizantă, emolientă şi anticoagulantă. În caz de afte bucale, se clăteşte gura cu ceai concentrat de sulfină, de mai multe ori pe zi. Dacă v-a ieşit un herpes, puteţi pune comprese cu ceai de sulfină.