În medicina românească sulfina (Melilotus officinalis L.) se folosea în boli traheo-bronhice și pulmonare cronice, precum și ca anticoagulantă pentru tratarea unor afecțiuni vasculare, pe lângă alte utilizări.
În medicina tradițională chineză, extractele de Melilotus au fost raportate că funcționează ca agent antiinflamator, antioxidant și inhibitor al permeabilității capilare, fiind verificate ca având efecte antiinflamatorii și antioxidante prin experimente farmacologice moderne.
Investigarea și aplicarea medicamentelor populare antiinflamatorii botanice care evită efectele adverse ale medicamentelor de sinteză este în prezent un subiect controversat, care a fost în centrul studiilor medicale
Într-un studiu realizat în 2002 la UMF Cluj-Napoca, Pleşca-Manea și Pârvu au investigat efectele extractului de Melilotus officinalis L. cu 0,25% cumarină asupra inflamației acute induse iepuri. Rezultatele au arătat că sulfina a manifestat efecte antiinflamatorii deoarece a redus activarea fagocitelor circulante și a scăzut producția de citrulină.
Sulfina o regăsim în ceaiul Viroherb, creat special ca suport în sezonul virozelor, are un efect complex: susține transpirația pe durata stărilor febrile, ușurează expectorația, ajută la ameliorarea problemelor respiratorii și are efect balsamic, calmant asupra iritațiilor gâtului, ajută circulația sângelui și protejează sănătatea vasculară, susține sistemul imunitar.
Adaugă comentariu