facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2014-11-26
Vizualizari: 2068
Comentarii: 0
Suflatul nasului – ce e mit, ce e adevăr?

Se spun şi se cred multe despre nasul înfundat, plin de mucozităţi, dat de răceala de sezon. Nu credeţi tot ce auziţi! Unele sunt doar mituri, născute dintr-o proastă informare. Altele sunt adevăruri de care e bine să ţineţi seama.

Nu e bine să-ţi sufli prea des nasul. Mit. Mucusul în exces trebuie eliberat, dacă stagnează în cavitatea nazală pot apărea complicaţii precum otite, sinuzite. Iar ca să cureţi bine nasul, mucusul trebuie menţinut cât mai fluid. Pentru aceasta, foloseşte spray-uri nazale pe bază de soluţii saline, pe care, de altfel, poţi să ţi le prepari în casă. Sare de mare curăţă şi dezinfectează căile nazale, te ajută să scapi de germeni, de mucusul în exces. Foloseşte un umidificator în încăperile cu aer uscat.

Lichidele sunt benefice. Adevărat. Cea mai bună cale de a te vindeca este să te hidratezi. Lichidele calde ajută la menţinerea mucusului cât mai fluid. De aceea e bine să bei cât mai multe ceaiuri medicinale, supe calde de pui, dar şi sucuri de fructe, pentru vitaminizare.

Când mucusul îşi schimbă culoarea, ai nevoie de antibiotic. Mit. Mulţi oameni cred că dacă ce văd în batistă este galben sau verde, înseamnă că trebuie să ia antibiotic, ceea ce e complet greşit. Nuanţele mai închise sunt foarte obişnuite în cazul unei infecţii virale. Totuşi, dacă persistă mai mult de 7-10 zile, e cazul să mergi la doctor pentru că e posibil să fi dezvoltat o infecţie bacteriană.

Suflatul nasului creşte riscul de producere a unui atac cerebral. Adevărat. Potrivit unui studiu publicat în revista americană Stroke, suflatul cu putere al nasului poate provoca spargerea capilarelor cerebrale şi hemoragii la nivelul creierului. Nu e cazul la persoanele care au tensiunea normală. E bine să nu depui prea mare efort atunci când sufli nasul şi să o faci corect, adică să sufli pe rând fiecare nară, în timp ce pe cealaltă o ţii acoperită.

Suflă nasul dacă e înfundat! Mit. ORL-iştii spun că nasul înfundat este cauza inflamării vaselor de sânge din căile respiratorii, iar dacă forţezi suflarea lui, creezi şi mai multă presiune şi forţezi, putând răspândi infecţia spre sinusuri. Soluţia ar fi nişte descongestionante.

Şerveţelele de hârtie, mai bune decât bastistele. Adevărat. O batistă în care sufli nasul de mai multe ori devine o adevărată colonie de germeni, în timp ce şerveţelul se aruncă după o singură utilizare şi astfel nu mai intri în contact cu microbii.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri