facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2024-02-10
Vizualizari: 277
Comentarii: 0
Studii clinice privind efectele roiniței în stările de stres și anxietate

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul persoanelor care suferă de anxietate, depresie și alte tulburări mintale este în creștere la nivel mondial. Tulburările de sănătate mintală sunt clasificate în tulburări depresive și tulburări de anxietate. Acestea pot prezenta simptome diferite și pot dura luni sau ani. Acestea pot fi recurente și pot afecta grav calitatea vieții și capacitatea de funcționare a persoanei.ceai la plicuri

Tratamentul clasic se face cu medicamente antidepresive și anxiolitice, dar acestea au o serie de efecte adverse precum dureri de cap, disfuncție sexuală, dependență, convulsii și sinucidere. Pacienții adesea nu aderă la aceste antidepresive sintetice sau terapii anxiolitice din cauza evenimentelor adverse [1].

Se caută astfel soluții alternative naturale, sigure și lipsite de efecte secundare.

Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat mai multe plante medicinale printre care și roinița pentru ameliorarea simptomelor ușoare de stres mental, pentru îmbunătățirea  somnului, precum și pentru anumite probleme gastrointestinale corelate cu starea psihică [2].

Raportul de evaluare prezintă studiile clinice privind eficacitatea acestor plante în tulburările de anxietate, dintre care redăm câteva:

 

tratament natural pentru starile de agitatie

Un studiu realizat în anul 2004 pe voluntari sănătoși care au primit zilnic extract de roiniță, a constatat îmbunătățirea reacției la stresul indus experimental, creșterea calmul și reducerea stării de alertă, accelerarea capacității de a realiza calcule matematice, fără a scădea precizia acestora [3].

Un studiu pilot din anul 2011 s-a realizat pe un lot de voluntari stresați, care prezentau tulburări de anxietate ușoare până la moderate și tulburări de somn. Aceștia au primit extract de roiniță, timp de 15 zile. La finalul studiului s-a observat reducerea simptomelor de anxietate și a insomniei [4].

Într-un studiu clinic randomizat controlat cu placebo, realizat în anul 2018, pe un lot de 80 de pacienți cu angină cronică stabilă, s-a administrat un supliment de roiniță timp de 2 luni. S-au raportat reduceri semnificative ale anxietății, stresului, depresiei și ameliorarea tulburărilor de somn în grupul de tratament comparativ cu grupul placebo [5].

O meta-analiză recentă (2021) a concluzionat că dovezile din studiile clinice randomizate sugerează eficacitatea suplimentelor de roiniță în ameliorarea simptomelor de anxietate și depresie, în special cele de natură acută [6].

Așadar studiile farmacologice moderne au validat multe din utilizările tradiționale ale roiniței. Aceasta poate fi utilizată sub formă de pulbere, extract, ulei esențial, sau tradițional ca ceai, singură sau în asociere cu alte plante medicinale, cum este ceaiul Distonoplant sau capsulele Confort Emoțional. Ceaiul de roiniță nu prezintă efecte adverse, se poate administra în siguranță și sugarilor, femeilor însărcinate sau care alăptează.

 

Bibliografie

1.Kenda M, Kočevar Glavač N, Nagy M, Sollner Dolenc M. Medicinal Plants Used for Anxiety, Depression, or Stress Treatment: An Update. Molecules. 2022 Sep 15;27(18):6021.

2.HMPC Community herbal monography on Melissa officinalis L., folium Final Initial evaluation Discussion in Working Group on Community monografie and Community list (MLWP) 2007.

3.Kennedy DO, Little W., Scholey AB Attenuation of laboratory-induced stress in humans after acute administration of Melissa officinalis (lemon balm) Psychosom. Med. 2004; 66 :607–613.

4.Cases J, Ibarra A, Feuillère N, Roller M, Sukkar SG. Pilot trial of Melissa officinalis L. leaf extract in the treatment of volunteers suffering from mild-to-moderate anxiety disorders and sleep disturbances. Med J Nutrition Metab. 2011 Dec;4(3):211-218.

5.Haybar H., Javid AZ, Haghighizadeh MH, Valizadeh E., Mohaghegh SM, Mohammadzadeh A. The effects of Melissa officinalis supplementation on depression, anxiety, stress, and sleep disorder in patients with chronic stable angina. Clin. Nutr. ESPEN. 2018; 26 :47–52.

6,Ghazizadeh J, Sadigh-Eteghad S, Marx W, Fakhari A, Hamedeyazdan S, Torbati M, Taheri-Tarighi S, Araj-Khodaei M, Mirghafourvand M. The effects of lemon balm (Melissa officinalis L.) on depression and anxiety in clinical trials: A systematic review and meta-analysis. Phytother Res. 2021 Dec;35(12):6690-6705.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri