Dacă răciţi frecvent, vă recomand să luați în calcul produse naturiste: faceţi, înainte de venirea sezonului rece, o cură cu produse din plante medicinale pentru creşterea imunitaţii.
Capsulele cu echinacea (echinacea, usturoi, Astraglus membranaceus, gheara-mâţei, Andrografis paniculata) cresc rezistenţa organismului faţă de infecţii, prin stimularea producţiei de anticorpi şi de macrofage (globule albe din sânge, care au rolul de a distruge bacteriile). Prin proprietăţile antibacteriene şi antivirale, acest remediu naturist limitează răspândirea infecţiei, reduce severitatea simptomelor, scurtează durata bolii și ajută refacerea capacităţii de apărare a organismului în perioadele de convalescenţă.
Echinacea, recunoscută pentru proprietăţile sale imunostimulatoare, antivirale şi antibiotice, creşte rezistenţa organismului în diferite stări cu imunitate scăzută. Previne infecţiile respiratorii, urinare, genitale, herpes. Este utilizată în infecţii recidivante sau rezistente la antibiotice.
Usturoiul este un important imunostimulator, eficient în prevenirea şi tratarea infecţiilor, fiind totodată şi un antibiotic natural cu spectru larg (Escherichia coli, stafilococ auriu, streptococ, Pseudomonas, mycobacterii, enterococi), antiviral şi antifungic (Candida, Aspergillus, Microsporum, Trichophyton).
Astragalus membranaceus, este cunoscut pentru capacitatea sa de stimulare a producţiei naturale de interferon în organism. (Interferonul este o substanță sintetizată în celule în timpul infecțiilor virale și care împiedică dezvoltarea virusurilor.) De asemenea, are proprietăţi antibacteriene, antivirale, antioxidante, protejând celulele de alterarea produsă de radicalii liberi. Numeroase studii au demonstrat potenţialul imunomodulator al acestei plante, fiind eficientă în prevenirea răcelilor, infecţiilor de tract respirator superior şi grăbind recuperarea pacienţilor cu imunitatea scăzută.
Numele de gheara-mâţei se datorează spinilor ascuţiţi care sunt răspândiţi câte doi la baza fiecărei perechi de frunze şi care arată ca nişte gheare de pisică. Cercetările efectuate de-a lungul timpului au demonstrat proprietăţile antivirale, antiiflamatorii, antioxidante, imunostimulatoare, protectoare celulare, tonice generale ale acestei plante cunoscute şi folosite în medicina cu tratamentele naturiste a indienilor din America de Sud de sute de ani.
Andrographis paniculata a fost utilizată de secole de către terapeuţii vremii ca tratament pentru infecţiile tractului respirator superior, febră, dureri în gât şi herpes. Studiile clinice au demonstrat proprietăţile sale antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale şi imunostimulente. S-a observat creşterea rezistenţei organismului faţă de infecţii, prin stimularea producţiei de anticorpi şi de macrofage, previnerea răcelilor prin limitarea pătrunderii virusului în celulă şi a răspândirii infecţiei, reducând severitatea simptomelor.
Evaluarea eficienţei terapeutice la pacienţi cu afecţiuni respiratorii frecvente şi cu boli pulmonare cronice a evidenţiat dispariţia episoadelor infecţioase la 50% dintre pacienţi, iar ceilalţi 50% au prezentat doar un singur episod infecţios, acesta fiind mai uşor şi de scurtă durată, şi nu a necesitat tratament antibiotic sau antiinflamator alopat.